You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Učitavanje...

Mark Fenwick

Mark Fenwick

Partner, Fenwick Iribarren Architects, Španija


Mark Fenwick je partner već 33 godine u firmi Fenwick Iribarren Architects sa sedištem u Madridu. Praksa je tokom godina postala jedna od najvećih arhitektonskih praksi u Španiji i učestvuje u mnogim istaknutim nacionalnim i međunarodnim projektima.
U poslednjim godinama, kancelarija je postala lider u dizajnu fudbalskih stadiona i brzo postaje jedna od glavnih međunarodnih arhitektonskih praksi sa ekspertizom u ovoj oblasti. FIA je radila na nekim od najvažnijih projekata u Španiji, poput jedne od najviših zgrada u Španiji, Torre Espacio visoke 250 metara, i trenutno rade na projektu Caleido, Petog tornja u Madridu, zaista višenamenske zgrade sa vertikalnim univerzitetom, bolnicom i tržnim centrom, jednom od najprestižnijih i najviših šema u gradu visoke 180 metara.
FIA je aktivna i u Kataru i bila je dizajner prvog stadiona za Svetsko prvenstvo 2022. godine - Qatar Foundation Stadium. Od tada, razvili su još dva stadiona za Svetsko prvenstvo, i kancelarija će biti jedina arhitektonska praksa na svetu koja je razvila tri stadiona za Svetsko prvenstvo 2022.godine, od ukupno osam potrebnih. FIA je uključena u niz drugih zgrada u Madridu, poput Helios Complex, koji će biti sedište ING banke, i prvog Studentskog hotela u zgradi La Imprenta Building u Cuesta San Vicente.
Stadion Espanyol FC, otvoren 2009. godine, koji je prvi stadion koji je FIA dizajnirala, postao je dobitnik nagrade za najbolju sportsku arenu na svetu 2010. godine i takođe je osvojio nagradu za najbolji stadion u španskoj Prvoj ligi 2013. godine. Stadion je postao UEFA referenca i korišćen je kao centar za UEFA KISS konferencije 2010. godine, kao i za druge velike događaje.
Drugi važni projekti uključuju novi stadion Valensije za 75.000 posetilaca, koji je trenutno u izgradnji i jedan je od najvećih novih stadiona u Evropi, kao i koncept dizajn za Norveški nacionalni stadion i novi Nacionalni stadion u Gibraltaru. FIA je razvila projekte i šeme za više od dvadeset velikih stadiona na četiri kontinenta, Evropi, Bliskom istoku, Africi i Južnoj Americi.
Mark Fenwick je suautor prestižne UEFA publikacije pod nazivom "UEFA Guide for Quality Stadiums", koja se koristi ne samo u evropskim federacijama već i u inostranstvu, poput Južne Amerike i Japana. Knjiga je sada objavljena na šest jezika: engleskom, nemačkom, španskom, ruskom, francuskom i japanskom.
Praksa je nedavno razvila FI faktor, nov i potpuno jedinstven način na koji parametrijski softver omogućava procenu kvaliteta Stadium Bowl. Istraživanja firme omogućila su prvi način klasifikacije i dodeljivanja numeričke vrednosti Stadium Bowl, što je bitna metoda za bolji dizajn stadiona.
Vodeći dizajn do najsitnijih detalja, FIA je takođe razvila nova sedišta za stadione, nazvane PIXEL sedišta, koju proizvodi Figueras iz Barselone, a koja će postati veliki uspeh u dizajnu sedišta za stadione.
Pojedinosti događaja

Hibridni događaj

Saznaj više
Socijalne mreže