You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Učitavanje...

Mark Fenwick

Mark Fenwick

Partner, Fenwick Iribarren Architects, Španija


Mark Fenwick je partner već 33 godine u firmi Fenwick Iribarren Architects sa sedištem u Madridu. Praksa je tokom godina postala jedna od najvećih arhitektonskih praksi u Španiji i učestvuje u mnogim istaknutim nacionalnim i međunarodnim projektima.
U poslednjim godinama, kancelarija je postala lider u dizajnu fudbalskih stadiona i brzo postaje jedna od glavnih međunarodnih arhitektonskih praksi sa ekspertizom u ovoj oblasti. FIA je radila na nekim od najvažnijih projekata u Španiji, poput jedne od najviših zgrada u Španiji, Torre Espacio visoke 250 metara, i trenutno rade na projektu Caleido, Petog tornja u Madridu, zaista višenamenske zgrade sa vertikalnim univerzitetom, bolnicom i tržnim centrom, jednom od najprestižnijih i najviših šema u gradu visoke 180 metara.
FIA je aktivna i u Kataru i bila je dizajner prvog stadiona za Svetsko prvenstvo 2022. godine - Qatar Foundation Stadium. Od tada, razvili su još dva stadiona za Svetsko prvenstvo, i kancelarija će biti jedina arhitektonska praksa na svetu koja je razvila tri stadiona za Svetsko prvenstvo 2022.godine, od ukupno osam potrebnih. FIA je uključena u niz drugih zgrada u Madridu, poput Helios Complex, koji će biti sedište ING banke, i prvog Studentskog hotela u zgradi La Imprenta Building u Cuesta San Vicente.
Stadion Espanyol FC, otvoren 2009. godine, koji je prvi stadion koji je FIA dizajnirala, postao je dobitnik nagrade za najbolju sportsku arenu na svetu 2010. godine i takođe je osvojio nagradu za najbolji stadion u španskoj Prvoj ligi 2013. godine. Stadion je postao UEFA referenca i korišćen je kao centar za UEFA KISS konferencije 2010. godine, kao i za druge velike događaje.
Drugi važni projekti uključuju novi stadion Valensije za 75.000 posetilaca, koji je trenutno u izgradnji i jedan je od najvećih novih stadiona u Evropi, kao i koncept dizajn za Norveški nacionalni stadion i novi Nacionalni stadion u Gibraltaru. FIA je razvila projekte i šeme za više od dvadeset velikih stadiona na četiri kontinenta, Evropi, Bliskom istoku, Africi i Južnoj Americi.
Mark Fenwick je suautor prestižne UEFA publikacije pod nazivom "UEFA Guide for Quality Stadiums", koja se koristi ne samo u evropskim federacijama već i u inostranstvu, poput Južne Amerike i Japana. Knjiga je sada objavljena na šest jezika: engleskom, nemačkom, španskom, ruskom, francuskom i japanskom.
Praksa je nedavno razvila FI faktor, nov i potpuno jedinstven način na koji parametrijski softver omogućava procenu kvaliteta Stadium Bowl. Istraživanja firme omogućila su prvi način klasifikacije i dodeljivanja numeričke vrednosti Stadium Bowl, što je bitna metoda za bolji dizajn stadiona.
Vodeći dizajn do najsitnijih detalja, FIA je takođe razvila nova sedišta za stadione, nazvane PIXEL sedišta, koju proizvodi Figueras iz Barselone, a koja će postati veliki uspeh u dizajnu sedišta za stadione.
Govornici

Vladimir Đukanović

Caroline Cole

Nebojša Bjelotomić

Tijana Vujović

Tjidsger Wierda

Milica Puricelli

Chris Lanksbury

Ian Bogle

Davide Padoa

Matteo Gatto

Miluša Okiljević

Mario Liguori

Maciej Markovski

Tamara Gavrić

Ricardo Rodrigues

Frank Reul

Ortac Ozortac

Takuya Aoyama

Bojan Jevtić

Jovana Cvetković

Vladan Vasić

Magsud Rahmanov MRICS

Aleksandra Saša Krstanović

Abdurrahman Oziavas

Avi Alkaş

Anina Milanović

Alexander Samonig

Minet Musić

Dušan Petrović

Bogdan Vujović

Aleksandar Marjanović

Miloš Grdinić MRICS

Petar Orlić

Nemanja Bućinac

Viktorie Souckova

Ivan Leposavić

Nino Stepinac

Nevena Kostić

Branislav Miletić

Murat Gokhan Turkoglu

David Jenkins

Aleksandar Knežević

dr Boris Korenak

Marko Dimanić

Aleksandar M. Leko

Rick van Heumen

Marko Pavičić

Nicholas Bouri

Nikola Đogatović

Mahmuta-Maša Aganović-Tukušić

Milutin Folić

Aleksander Vujović

Konstantina Marsenić

Saša Knežević

Milan Mitrašinović

Tamara Zavišić

Dejan Mraković

Srđan Vujičić

Arhitekta mag. arh. Sne Veselinovi

Predrag Gogić

Žarko Malinović

Marija Romanova

Boran Kerim

Milovan Novaković MRICS

Ivan Vitorović

Tomislav Petković

Fatih Karaca

Jovan Dobrić

Aćim Leon Pantelić

Vojislav Popović

Ilija Lazarević

Vladimir Dojčilović

Jovan Mladenović

Nevena Milošević

Matko Marohnić

Ivan Josimović

Adriano Požarić

Egemen Altan

Denis Šikljan

Tomaš Vavrik

Benjamin Perez-Ellischevitz

Milan Lazetić

Nikola Ristivojević

Janko Žnidaršić

Marko Simić

Jelena Vladisavljević

Pojedinosti događaja

Hibridni događaj

Saznaj više
Socijalne mreže