REBEC vesti
ReardonSmith Architects u Beogradu
img
Ross_Blunt
Na ovogodišnjem REBEC-u 2010. koji se doržava od 21-23. juna u hotelu Continental Beograd, danas je potvrđeno da će jedan od učesnika na konferencijskom panelu broj IV biti gospodin Ross Blunt, Associate Direktor u ReardonSmith Architects (www.reardonsmith.com/index.html) . To će biti izuzetna prilika da se specijalizovana publika upozna sa najnovijim trendovima vezanih za održivost i efikasnost, na planu projektovanja najpoznatijih luksuznih hotelskih lanaca kao što su Four Seasons, Hyatt, Savoy Group, Sheraton, Hilton, Accor i mnogi drugi. Takođe to će biti izuzetna šansa da se prokomenatriše aktuelna situacija na planu razvoja hotelskih i turističkih sadržaja u Srbiji i regionu, posebno imajući u vidu da ovoga momenta u Beogradu postoje očigledni tržišni kapaciteti da se svake godine otvori po jedan hotel iz porodice navedenih lanaca. Inače ReardonSmith Architects su projektanti turističkog poduhvata PortoMontenegro, čija se prva faza realizacije ubrzano privodi kraju i pušta na na tržište Crne Gore početkom juna ove godine.
Osnovni problemi stanogradnje u Srbiji: neregulisanost, needukovanost, neinformisanost.
img
I konferencija za novinare 2010
Beograd, 13. maj 2010
U Beogardu je danas održana prva konferencija za novinare povodom održavanja predstojećeg REBEC događaja. Ona je održana u stambeno-poslovnom kompeleksu „Galerija Apartmani“, koji predstavlja investicioni poduhvat „Ocean Atlantic International“ renomiranog internacionalnog developera.
Dve najinteresantnije teme o kojima će se diskutovati na predstojećoj sajamsko-konferencijskoj manifestaciji REBEC od 21. do 23. juna u Beogradu biće razvoj stanogradnje i "fasiliti" menadžment, odnosno upravljanje i održavanje objekata, izjavio je danas na konferenciji za novinare u prostoru Galerija Apartamni pokretač REBEC platforme Aleksandar Opsenica.
On je istakao da je to manifestacija, koja okuplja domaće i strane eksperte i investitore u oblasti nekretnina, koja će ove godine biti "transformisana i proširena", pa će u okviru nje biti organizovano ukupno 13 panel diskusija.
Direktor kompanije "Ocean Atlantic" za Srbiju Aleksandar Zavišić ukazao je na važnost održavanja tog skupa, kako bi se u Srbiji radilo još više na popularizaciji pomenutih tema, a pre svega edukaciji svih učesnika na tržištu, jer je stanogradnja, kao i gradjevinarstvo uopšte "jedna od najznačajnijih privrednih grana u Srbiji". Nakon zatišja u 2009. godini u prvoj polovini 2010. došlo je do oporavljanja tržišta nekretnina dok se u drugoj polovini 2010. očekuju veći investicioni projekti obzirom na broj dokumentacije i povećane spremnosti investitora na gradnju, istakao je direktor prodaje „CB Richard Elis“ Srbija Goran Živković. Zoran Ćirić, predstavnik Volksbank Srbija, izjavio je da je kriza doprinela određenom pročišćenju tržišta koja podrazumeva da cena stana na istoj lokaciji ne može biti ista ako je stan izgrađen pre trideset godina ili pre šest meseci. Jačanju tržišta u drugoj polovini 2010. doprineće povoljniji uslovi za kreditiranje. Tako je kamata stambenih kredita od 5 do 6 odsto, a uz subvenciju države od 4 do 5,5 posto. Sve ovo je doprinelo porastu prodaje stanova od 70 odsto.
Kako je najavio Aleksandar Opsenica, direktor Rebec-a ovogodišnji učesnici će biti u prilici da više saznaju i o politici banaka prilikom plasiranja kredita za kupovinu stanova, kao i odobravanja projektnog finasiranja i uredjenju zakonske regulative u toj oblasti.
Kriza je samo jedan od pokazatelja da se situacija u ovoj oblasti bitno menja i da će upravo, za njeno što efikasnije i brže prevazilaženje biti potrebni stručni inžinjeri koji će moći da iznesu projekte od ideje do realizacije. Zbog toga su učesnici konferencije istakli bitnost REBEC 2010. na kojima će se stručnjacima i javnosti, teme o stanogradnji i FM industriji predstaviti šire sa osvrtom na perspektivu i primere dobre prakse. Po izjavama direktora JP „Gradsko stambeno“ gdina Slobodna Miljkovića procedure održavanja i gazdovanja objektima u Srbiji sve više se po sadržaju procedura i kvalitetu aktivnosti približavaju priznatim standardima i JP ovog tipa po Srbiji predstavljaju motor razvoja ovog segemnta tržišta vezano za prvenstveno održavanje stambenih objekata u svakom pogledu. Direktor Hauzmajstora gdin Bojan Stevanović je nagovestio da dolazi vreme kada će privatne specijalizovane FM kompanije prisutne u Srbiji, potražiti moduse partnerskog poslovanja sa JP koje održavaju neporketnosti po gradovima Srbije.
Manifestacija REBEC, nastala je 2008. godine, po ugledu na najpoznatije sajmove nekretnina u svetu i to sa ciljem postavljanja platforme za prikupljanje informacija, umrežavanje stručnjaka i investitora, privlačenje stranih fondova i predstavljanje svetu potencijala razvoja tržišta nekretnina u Srbiji. Ovogodišnji REBEC, treći po redu, održava se u hotelu "Kontinetal".
ICSC 2010.
img
ISCS 2010
28.04.2010
U Pragu je danas otvorena dvodnevna specijalizovana evropska ICSC konferencija koja predstavlja i približava teme vezane za razvoj poslovanja šoping centara. I dalje aktulena kriza kapitala nametnula je nova razmišljanja i iznalaženja daljeg razvoja ovog segemnta tržišta nekretina. Posebno u domenu finansiarnja gradnje i upravljanja novih šoping centara.
Jedna od zaključaka navodi tvrđenje da će privatni developeri pronaći nove modele finansiranja na takav način da će pokušati da privuku lokalne vlasti koji raspolažu sa odgovarajućim lokacijama koje će biti njihov ulog u razvoju takvih projekata. To će biti za duže vreme jedini način da se industrija šoping centara razvija nesmanjenim tempom. A sa druge strane vidan je proces da su postojeći šoping centri koji imaju kapacitete proširenja privlačniji za potencijalne investitore što se moglo videti i po kvalitetu ove godine nagrađenih u toj kategoriji razvoja.
U odnosu na prošlu godinu kada je u kategoriji srednje velikih šoping molova Delta City u oštroj konkurenciji osvojio prvu nagradu, ove godine nije bilo projekta šoping centara u takmičarskim kategorijama.
Više o svemu na www.icsc.org
Srbija može prva da izađe iz krize - odjeci sajma investija
img
MIPIM 2010
17.03.2010
U okviru stručnog panela o perspektivi balkanskog regiona na 21. sajmu investicija MIPIM, jednom od 7 najznačajnih, koji se održava u Kanu, zaključeno je da Srbija ima najveće šanse da prva izađe iz krize jer je njeno tržište nezasićeno i da ima dobre projekte, naveo je časopis "AG Nekretnine".
U okviru debate o tržištu nekretnina, direktor za investicije NBG banke Aristotelis Karytinos je izneo podatke o slabom plasmanu finansijske podrške "grčkih banaka" na srpskom tržištu. On je naveo da je to nezadovoljavajuća situacija i najavio da će plasman biti mnogo veći posebno u sektoru stanogradnje. “Očekujem poboljšanje plasmana već u drugom delu godine, posebno kada je reč o NBG banci”, istakao je Karytinos.
Christopher Shonn, direktor iz "NAI Property partners", je potvrdio da tržište u Srbiji puno obećava i da sa razvojem projekata treba krenuti što pre. Nicolaas Veldhuis, direktor "Veldhuis & Partners", je izjavio da bi Srbija prva u regionu mogla da izađe iz krize, baš zbog toga što je njeno tržište nezasićeno i "žedno" svih vrsta projekata. Posebno kada je u pitanju sektor nekretnina, jer on za sobom vuče i pokreće ozbijan ekonomski potencijal svake države i njenog tržišta.
Generalni utisak učesnika panela je da nedostaje dobra prezentacija mogućnosti srpskog tržišta nekretnina.
XXI MIPIM sajam otvorili su 16. marta gradonačelnik grada Nice i ministar industrije u vladi Francuske Christian Estrosi i gradonačelnik grada Kana Bernard Brochand. U naredna četriti dana Kan će ponovo ugostiti velike igrače koji caruju razvojem nekretnina u celom svetu. To je ponovna prilika da prisutni izlagači osvoje privuku sve one sa slobodnim kapitalom.
Predstavnici časopisa "AG Nekretnine" su naveli da se može primetiti da je ove godine velika zastupljenost izlagača iz Poljske, Češke, Mađarske, Ruminije, Bugarske i naravno iz Rusije. Na sajmu se nalazi i Beoland - Direkcija za izgradnju grada Beograda.
U okruženju sve sami prestižni izlagači i igrači: "John Lang La Salle", "ING Real Estate", "Cushman & Wakefield", "King Sturge", "Colliers International", "Chapman Taylor".
PROPRIO – I MEĐUNARODNI SAJAM NEKRETNINA I INVESTICIJA U SLOVENIJI, 26-27. mart 2010, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, Slovenija
img
U Sloveniji će se krajem marta (26 i 27. marta 2010.) održati prvi međunarodni sajam nekretnina i investicija u Sloveniji – PROPRIO. Premijerni PROPRIO je u osnovi sajamska manifetsacija pored koje će se paralelno odrganizovati mnoštvo prezenatcija, promocija i diskusija koje će imati i edukativan karakter. Na sajmu će se predstaviti slovenačke i inostrane agencije koje se bave razvojem nekretnina, kompanije koje nude posredovanje u domenu kreditiranja i preuzimanja nekretnina, ekonomsko i pravno savetovanje, investitori, građevinske i geodetske inženiring kompanije, banke, osiguravajuće kuće, investicioni fondovi i drugi akteri koji su aktivni na polju razvoja biznisa nekretnina. Znajući, da je na polju razvoja nekretnina velika kriza, organizatori ocenjuju, da je to ipak područje koje se ocenjuje kao najdinamičniji i najinteresantni segment privrede. Ovo će biti prilika da se svi zainteresovani profesionalci koji se bave širokim spektrom aktivnosti na polju razvoja nekretnina svojim prisustvom steći priliku da u međusobnoj komunikaciji razmene relevantne informacije i steknu priliku da pokrenu nova partnerstva na polju kupovine, prodaje, iznajmljivanja, renoviranja i osiguranja nekretnina.
ostali
media