Matteo Gatto, direktor, Matteogatto & Associati, Italija

2024
image
Arhitekta sa više od 20 godina iskustva u projektovanju i organizaciji velikih događaja, sada je direktor matteogatto&associate srl kreativnog centra za koordinaciju projekata na različitim nivoima. Bio je tehnički direktor i urednik Rimskog dosijea za kandidaturu za domaćina Universal Ekspo 2030.
Pobedio je na konkursu i realizovao dizajn italijanskog paviljona u Dubaiju 2020 sa Karlom Ratijem i Italom Rotom, kao i izradu sadržaja 39 drugih paviljona za zemlje u razvoju na istom Ekspo-u.
Sa Egom je realizovao prostore za manifestacije Matera 2019 Evropske prestonice kulture. Bio je direktor urbanističkog i arhitektonskog projektovanja u Arekpo S.p.A., kompaniji osnovanoj sa ciljem razvoja zemljišta na kojem je registrovan Univerzal.
Održana je izložba u Milanu, kao i glavni arhitekta Ekspo-a Milano 2015 gde je rukovodio Kancelarijom za plan (53 dizajnera), a bio je i direktor iskustva posetilaca i dizajna izložbe i direktor tematskih oblasti.
Koordinirao je celokupno projektovanje izložbenog prostora Ekpo Milano 2015, potpisujući Masterplan i idejni projekat u vrednosti od skoro 2 milijarde evra.
Bio je nekoliko godina predavač Pejzažne arhitekture na milanskoj politehnici. Diplomirao je sa odličnim uspehom, doktorirao urbane projekte i politike sa tezom o infrastrukturnom pejzažu i realizovao grant za istraživanje urbanog pejzaža. Dobitnik nagrada i stipendija, učestvovao je na međunarodnim seminarima i studijskim iskustvima.
Sarađivao je sa brojnim studijima na konkursima i projektima uključujući Steven Holl Architects za novo sedište regije Lombardija, HoK za konkurs za vrtove Porta Nuova u Milanu, OMA/AMO za masterplan Bovisa i Herzog&DeMeuron, Burdett, Boeri i McDonough za idejni plan izložbenog prostora Ekspo u Milanu. Bio je konsultant Grada Milana za izradu delova PGT-a i za projekte i politike urbanizma.
Predavač na univerzitetima u Bergamu, ETSAB Barseloni, Valjadolidu, ETH Lozani, FAUTL Lisabonu, HAU Hanoju, UCL London i Paris Belleville, izlagao je svoja istraživanja i projekte na Venecijanskom bijenalu arhitekture od 2002. do 2014. Bijenale pejzaža u Barseloni 2003. kao i Bijenale u Pekingu 2006.
Piše u nekoliko međunarodnih časopisa i časopisa.