Ognjen Kurtić, Suosnivač i CTO, Finspot, Srbija

2023
image
Ognjen Kurtić je suosnivač i CTO kompanije Finspot. On je softverski inženjer sa 13 godina iskustva u industriji. Tokom svoje karijere, učestvovao je u međunarodnim projektima u različitim oblastima, posebno u finansijama, osiguranju i blockchain tehnologiji. Učestvovao je u svim fazama životnog ciklusa razvoja softvera, počevši od prikupljanja zahteva od klijenata, preko arhitekture, do vođenja timova zaduženih za implementaciju.
Neki od značajnijih projekata na kojima je radio su: interna platforma kompanije Finspot za finansiranje faktura; Finspot Digital Token (FIN); platforma za procenu rizika za jednu od najvećih svetskih osiguravajućih kompanija; decentralized exchange for automated bonding curve trading on the blockchain.
Veoma je zainteresovan za blockchain tehnologiju, posebno za pozitivan uticaj koji može imati na razvijajuća tržišta. Vodio je tim koji je odgovoran za izdavanje prvog regulisanog sigurnosnog tokena u Srbiji. Takođe, aktivno doprinosi open-source zajednici kao član Tehničkog upravnog odbora i održavač Baseline Protokola, kao i razvijač na Baseledger blockchain platformi.