Maja Lalić, Arhitekta

2019
image
Maja Lalić je arhitekta, ekspert za rodnu ravnopravnost i regenerativni urbani razvoj. Svrstana od Njujork Tajmsa među "najnaprednije beogradske arhitekte", Maja je osnivač arhitektonskog studija Remiks i organizacije Mikser, i kreativna direktorka Mikser festivala posvećenog održivom razvoju i dizajnu. Kao arhitekta i urbanista obrazovana na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Maja pokreće projekte revitalizacije industrijskih objekata i četvrti, sadržajima kulture poput Mikser House-a u Beogradu i Sarajevu, zalaže se za participativne urbane prakse uz učešće građana i primenu rešenja na bazi elemenata prirode u gradovima. Za projekte urbane revitalizacije i uključivanje građana u proces planiranja, dobitnik je nagrada Arhitektonskog salona u Beogradu i priznanja Lucille Smyser Lowenfish Memorial Prize i Kinne Fellows Memorial Prize koje dodeljuje Kolumbija Univerzitet. Pod Majinim vođstvom inicijativa kolektiva Mikser za pokretanje društvenog centra Refugee Aid Miksaliste nagrađena je priznanjima European Citizenship Award 2016 i Nagrada Evropskog pokreta za doprinos Evropi.

Maja je suosnivačica Ženskog arhitektonskog društva, osnivačica regionalne platforme Mladi balkanski dizajneri, te pokretačica Balkanske dizajnerske mreže posvećene razvoju i međunarodnoj promociji domaćih i regionalnih mladih talenata i proizvođača iz oblasti održivog dizajna i proizvoda.

Maja intenzivno sarađuje sa kancelarijama Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, na projektima koji povezuju unapređenje kvaliteta života svih građana i razvoj urbane kulture sa merama pozitivnih klimatskih promena i  ekonomije.