James Kinnell, MRICS, Vodeći direktor, Continental Europe Chapel Hill Capital

2018
image
James je diplomirao na Univerzitetu u Nottinghamu u oblasti ekonomije i Zemljišnog Prava. 1996.godine je stekao zvanje Master u oblasti Upravljanja Investicijama. 1999. godine je postao član Kraljevskog Instituta RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors). Svoju karijeru je otpočeo u Londonu i u Holandiji ranih 90-ih u oblasti korporativnog preuzimanja, spajanja i akvizicije, pri kompaniji Whitbread Plc. 1993.godine se pridružio Healey Baker Cushmans, radeći pri njihovoj diviziji izvan Londona. 1995.godine je osnovao Bradmore Consulting.
 
Iskustvo:
Period:1995 to 2005, Bradmore Consulting, Pozicija: Osnivač i Predsednik,
Ova kompanija je primarno osnovana da bi pružila konsultantske usluge u oblasti komercijalnih nekretnina širom CEE i SEE regiona. Tokom 10 godina kompanija je narasla do nivoa da poseduje kancelarije u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj, sa 140 zaposlenih. Servisne linije su obuhvatale posredovanje u oblasti office & retail-a, procenjivanje, preuzimanje i prodaju na tržištu kapitala, strukturne finansije, upravljanje investicijama i imovinom. Glavni klijenti bili su AEW, Plaza Centers, GTC, Invesco, Skanska, IKEA, TeleReal Trillium, HypoInvest, Bank Austria, Nokia, Seimens. Ostvarene transakcije u ovom period dostigle su iznos od 1,2 milijrdi Eura. Kompanija je prodata King Sturge 2005.godine.
 
Period : 2005 - 2011, King Sturge, Pozicija: Većinski partner
Nakon prodaje Bradmore Consulting-a, imenovan u regionalnog direktora za centralnu i jugoistočnu Evropu. Kompanija je prodata JLL 2011. Primarni fokus je bio na servisiranju postojećih i novih korporativnih klijenata, razvoju poslovanja, regionalnom upravljanju i koordinaciji. Učešće je bilo usmereno na međunarodne korporativne servise u oblasti real estate-a, a fokus menadžmenta fonda usmeren na preuzimanja i rukovođenje na tržištu kapitala za institucionalne investiture, strukturne finansije, upravljanje investicijama, kao i finansijsko modelovanje i savetovanje pri izradi portfolia. Dostignuta vrednost prikupljene imovine iznosila je 1,4 milijardi Evra.
 
Odgovornost menadžmenta: strategijska formulacija i implementacija, izveštavanje, revizija učinaka, rezultata i profita, targetiranje potencijalnih merdžer partnera. Takođe, nadgledanje 5 regionalnih kancelarija sa 140 zaposlenih, kao i dostizanje godišnjeg targeta od 15 miliona GBP. Glavni klijenti bili su Aviva, Plaza Centers, Deutsche Bank, Barclays, DHL, Tesco, WP Carey, GTC, Avaya, Euronet, Challenger Pension Fund, Catalyst Capital, Aberdeen AM, Investec.
Ostale pozicije u King Sturge:
•    Član Međunarodnog Strategijskog Borda
•    Član Međunarodnog Izvršnog Odbora
•    Član Investicionog Komiteta
 
Period: 2011 – 2014 (zajedno sa Chapel Hill Capital), Jones Lang Lasalle
Pozicija: Regionalni Direktor za centralnu i južnu Evropu
Zadužen za nadzor i koordinaciju regionalnog poslovanja JLL u centralnoj i južnoj Evropi. Uglavnom u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj. Glavni fokus na tržištu kapitala, međunarodne. korporativne real estate servise  za Nestlé, Avaya, Corning itd.,procenu portfolija fondova i njihovih ćerki firmi u oblasti nekretnina, upravljanje investicijama u strukturne fondacijske investicione proizvode i prevazilaženje bankarskog dugovanja.
Zatim, koordinacija i upravljanje regionalnim timovima, izveštavanje, razvoj poslovanja, odeđivanje ciljanih prihoda sektora, zadržavajući ostale pozicije u okviru odbora.
Takođe, tokom ovog perioda je bio spoljni direktor Aviva Property Fund CEE, direktor Nyirlog Estates i direktor Cail Property Groupe. Nastupao je na YPO Europe Chapter kao moderator.
 
Period:od 2014.godine …Chapel Hill Capital, Pozicija:  Direktor Continental Europe
Kompanija zastupa institucionalne investitore pri akviziciji komercijalnih nekretnina i platformi širom CEE. Uglavnom u Poljskoj , Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj. Takođe je uključena u prikupljanje privatnih sredstava za imovinske transakcije, onda  kada Chapel Hill koinvestira sa svojim klijentima. Od 2014.godine, kompanija je investirala 532m Eur sredstava širom CEE.