Uroš Grujić, Rukovodilac tržišta kapitala - SEE, JLL

2017
image
Uroš Grujić je pri menadžmentu JLL u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, koji pokriva region jugoistočne Evrope. On se pridružio kompaniji početkom 2012.godine, koja je bila u svojoj 15. godini rada i zadužen je za rukovođenje tima tržišta kapitala za region jugoistočne Evrope. Pored standardnih, svakodnevnih procedura, jedna od glavnih Uroševih uloga je privlačenje novih investitora u ovaj region, oblast koja se duže vreme suočavala sa nedostatkom interesovanja investitora. Uroš je takođe odgovoran za osvajanje novih sell-side i buy-side mandata, zajedno sa pružanjem značajnih, profesionalnih i etičkhi saveta klijentima.

Iskustvo:
Uroš ima preko 5 godina iskustva u tržištima nekretnina jugoistočne Evrope, zajedno sa predhodnim jednogodišnjim iskustvom u finansijskom sektoru pri KPMG. U početku se pridružio timu za posredništvo u izdavanju i prodaji kancelarijskog prostora i radio godinu dana u timu, kao savetnik za prodaju i izdavanje kancelarijskog prostora u preko pet zemalja jugoistočne Evrope. Nakon prelaska na polje tržišta kapitala, preselio se u Prag i radio za Stuart Jordan tri meseca, gde je pomagao timu na brojnim zadacima. Kasnije se preselio u Varšavu, gde je proveo dva meseca radeći sa Agata Sekula na nekim od maloprodajnih poslova, koji su bili pod nadzorom lokalnog tima JLL u Poljskoj. Po povratku u Beograd, Uroš primenjuje svoje iskustvo iz Praga i Varšave u pogledu načina pokretanja poslovne linije tržišta kapitala za entitet jugoistočne Evrope JLL.
U poslednja 24 meseca Uroš je nadgledao neke od ključnih investicionih transakcija u Srbiji i regionu u celini. 2015-te godine, savetodavne, buy-side usluge koje je Uroš vodio, zaključene su prodajom 33% maloprodajnog portfolija MPC u kojoj je JLL radio konsalting za Atterburi Group. Osim toga, druge značajne buy-side savetodavne usluge rezultirale su akvizicijom OBI portfolija širom Slovenije u 2015.godini od strane CORUM Asset Management-a. Kada je tržište konačno potvrdilo atraktivnost Srbije i ostatka jugoistočne Evrope za ulagače, brojni projekti su napredovali naredne godine. 2016.godine, Uroš je bio angažovan u ime Delta Real Estate pružajući sell-side kosalting za tržne centre Delta Ciy Beograd i Delta City Podgorica, što je rezultiralo najvećom jedinstvenom transakcijom nekretnina u istoriji Srbije i Crne Gore.

Jedna od ključnih uloga, pored vođenja tima za kapitalna tržišta za region jugoistočne Evrope, jeste održavanje jakih i profesionalanih odnosa sa postojećim klijentima, istovremeno proširujući portfolio klijenta JLL. U proteklih godinu dana, Uroš je radio sa nekim od vodećih svetskih kompanija iz sektora nekretnina i investicionog bankarstva, uključujući Goldman Sachs, Morgan Stanley, Hyprop Investment, GTC/LoanStar, Atterbury, TPG, P3 Properties, Africa-Israel, CORUM Asset Management, Delta Real Estate, i BOP Immo.
 
Karijera
  • 2015 – danas      JLL – SEE, Rukovodilac tržišta kapitala, Tržišta kapitala
  • 2013 - 2015         Jones Lang LaSalle - SEE, Viši konsultant, Tržišta kapitala
  • 2012 - 2013         Jones Lang LaSalle - SEE, Konsultant, Tržišta kapitala
  • 2011 – 2012        KPMG, Mlađi revizor, Revizija
Obrazovanje:
  • 2010 – 2011        Master Business Administration (MBA), European University, Barselona, Španija
  • 2006 – 2009        Bachelor Business Administration (BBA), Wright State University, Ohajo, SAD