REBEC vesti
Grad Beograd „oduzima“ lokacije
Investitorima koji godinama nisu počeli ili završili gradnju i priveli zemljište nameni, gradska komisija će od septembra oduzimati lokacije. Završna verzija novog zakona o planiranju i izgradnji je gotova, a očekuje se da će se do kraja meseca naći pred vladom. Njegovo donošenje omogućiće javnom pravobraniocu da aktivnije inicira oduzimanje zemljišta nego što je to do sada bio slučaj.
„Nedavno nam je data mogućnost, i mi smo se interno, u nadležnim službama, dogovorili da započnemo oduzimanje neizgrađenog zemljišta“, kaže Strahinja Sekulić, javni gradski pravobranilac. „Imaćemo više posla, jer ćemo pokrenuti niz inicijativa za oduzimanje. Podneli smo nekoliko zahteva do sada, ali je veliki problem sa započetim objektima. Ipak, tu su investitori uložili sredstva, a takvi predmeti će se rešavati od slučaja do slučaja“.

Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove uskoro će napraviti imovinsku kartu o tome koliko stvarno u gradu ima spornih lokacija. U protekle dve godine, Komisija za utvrđivanje prava prestanka korišćenja na zemljištu vratila je gradu svega 15 lokacija na kojima investitori nisu počeli gradnju, a evidentirane su 573 lokacije na kojima su istekli svi rokovi. Jedan od primera jeste i nikad sagrađen Muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, između Palate Srbija i zgrade „Ušće“ u Novom Beogradu. Prošlo je više od 30 godina od početka gradnje, a u tunelima, pet metara pod zemljom, na više od 5.000 kvadratnih metara, sada su đubre i šut.
Arhitekta Branka Bošnjak kaže da će se uloga javnih pravobranilaca novim zakonom osnažiti, te da će se do kraja godine mnoge lokacije oduzeti investitorima.
 „Svi rokovi su istekli i odmah po donošenju zakona stvoriće se uslovi da se započne oslobađanje oko četiri miliona kvadratnih metara u gradu, koji su godinama zamrznuti“, kaže Bošnjakova.
Sadašnji zakon ne utvrđuje precizno koji se trenutak uzima kao početak investicije, ne govori šta je sa investitorima koji više ne postoje, kao što su propale firme. Takođe, zakon ne objašnjava ni kako postupiti sa onima koji su ostali bez sredstava za nastavak gradnje.
Specijal izdanje AG Nekretnina
img
Najnovije izdanje AG Nekretnina izaziće će prvog dana REBEC sajma kao SPECIAL izdanje. To će biti kolekcija izabranih projekata koji se trenutno izvode u Srbiji i nalaze se u raznim fazama pripreme ili izvođenja. Ovo izdanje predstavlja projekte koji neće biti promovisani na REBEC sajmu.

Direktor MAPIC sajma potvrdio dolazak na REBEC
img
Mr. Edward Jervis
Direktor MAPIC sajma (www.mapic) Gdin Edward Jervis, potvrdio je dolazak na REBEC događaj. Mapic je inače specjalizovani sajam za izlagačke kompanije koje se bave razvojem nekretnina u domenu šoping molova. Tako će predstavljanje specijalizovanih sajmova nekretnina iz sveukupne lepeze organizacije Reed Midem-a biti izuzetno zastupljen. Gospodin Edward Jervis će biti i govornik na REBEC Konferenciji!

I ICSC na REBEC-u
img
Potrvđen je dolazak predstavnika ICSC-a (International Council of Shopping Centers) na REBEC sajam. Na štandu ICSC-a biće prisutan njihov Gospodin Andrew Tolmie, što je još jedan od pokazatelja da je REBEC već pred svoju premijeru zadovoljio očekivanja. Inače se očekuje da na REBEC konferenciji bude pokrenuta inicijativa o pokretanju saradnje sa pojedinim komitetima ICSC-a.
Predstavnici MIPIM Horizons-a potvrdili dolazak
img
press conference
Beograd, 03.06.2008.

Na juče održanoj konferenciji za štampu u Media Centru, organizatori REBEC-a potvrdili su dolazak predstavnika MIPIM Horizons-a koji se ove godine premijerno organizuje i održava u Kanu od 2-4. decembra. To je još jedna potvrda da je REBEC privukao potrebnu pažnju. Ispred MIPIM Horizons-a na prezentaciji zakazanoj za 23.jun o sajmu će prisutne upoznati Natalie Depetro, project manager ovog sajma i Severine Menuto direktora prodaje. Očekuje se da MIPIM Horizons sajam kao i REBEC, ruku pod ruku, započne zapažen razvoj u narednim godinama.
Peter Harradine potvrdio dolazak!
Sa radošću je primljena vest da je Peter Harradine (www.harradine-golf.com) prihvatio poziv organizatora REBEC. To je najpriznatiji golf arhitekta u svetu sa prestižnom projektima širom celog sveta. On je potvrdio svoje učešće na REBEC konferenciji i to na prvom panelu. Teme tog panela su vezane za savremeni razvoj urbanizma u Srbiji, stanju greenfield i brownfield investicija kao i konačnom početku razvoja golf industrije u Srbiji. Kako u Srbiji još ne postoji pravi golf teren sa svim očekivanim pratećim sadržajima, a kako je najavljen početak razvoja dva grandiozna golf poduhvata u Srbiji, biće to izuzetna prilika da se očekivani razvoj sprovede po aktuelnim svetskim standardima. Tako bi Srbija mogla da u narednih 5 godina postane respektabilna adresa sa priznatim i željenim golf sadržajima čima će se konkurencija u ovoj industriji u regionu konačno pokrenuti!
REBEC na Real Vienna
Treći po redu Real Vienna sajam nekretnina, vezan za razvoj nekretnina u zemljama istočne, centrale i jugoistočne Evrope biće održan od 27-29. maja. Predstavnici organizatora REBEC događaja, posetiće ovaj sajam i zainteresovanim posetiocima približiti potencijale srpskih nekretnina i srpskih investicija!

Prva konferencija za štampu
Organizatori REBEC ovom prilikom saopštavaju da je prva konferencija za štampu zakazana za 3.jun u 11sati. Na konferenciji će biti objavljeni svi detalji vezani za ceo događaj. Takođe, biće prisutni predstavnici sponzora kao i određenih institucionlanih autoriteta. Biće sopštena imena svih govornika koji su potvrdili svoja učešće, što ćemo objaviti na našem web sajtu, datume svih do tada zakazanih prezentacija i pratećih konferencija za štampu vezanih za REBEC manifestaciju!

Zlatni sponzor
Srebrni sponzori
ostali
media