REBEC tim na GREET Vienna 2014 događaju

image
Drugog dana ovogodišnje GREET Vienna konferencijskog dela programa, prvi u nizu panela u sali 1, pred stotinak prisutnih, održan je panel pod nazivom „Srbija između Istoka i Zapada“. Iako je to prvi u nizu panela za taj dan, od pola 10 pre podne, prisutni posetioci su potvrdili da Srbija danas predstavlja privlačnu i nezaobilaznu temu svih konferencija čije su teme investicije, razvoj nekretnina i opšte ekonomske teme. 

Učesnici panela su bili Alexander Samonig, vodeći partner u Ecovis Confidas Srbija, Alexander Petritz, izvršni direktor Instituta za strukturni razvoj (ISD) Austrija, Miodrag Gazibara, direktor prodaje i lizinga, Delta Real Estate Srbija i Srđan Vujučić Direktor RE operacija u Coreside / Savills Srbija.


Moderator Aleksandar Opsenica, direktor FESTLENT-a i osnivač REBEC-a, jedan od ovogodišnjih partnera GREET Vienna događaja, je posle uvodnih predstavljanja pozvao gđu Veru Vidović, direktorku predstavništva  Privredne komore Srbije u Austriji, da se obrati prisutnima. Gđa Vidović je pozdravila skup, zahvalila se organizatorima na pruženoj prilici da obavesti javnost o naporima Vlade Republike Srbije i Privredne komore Srbije koji se čine na terenu da se ublaže posledice poplave koja ne jenjava. Takođe, podsetila je prisutne da zainteresovani na Serbian Lounge-u mogu dobiti informacije o mogućnostima pružanja pomoći Srbiji.

Na panelu su predstavljene teme koje Srbija, kao tržište velikih perspektiva, između Istoka i Zapada, kako se i zvao ovaj panel, može da pruži zainteresovanim investitorima. Komentarisane su pravne i poreske teme, teme vezane za promene institucionalnih okvira i usvajanje zakona koji će najbrže pospešiti dalji razvoj investicija u nekretnine i ubrzati oporavak domaće građevinske industrije.  Prokomentarisani su svi segmenti razvoja tržišta nekretnina. Zaključeno je da će stanogradnja još duži niz godina biti u fokusu samo domaćih preduzetnika a da će se u retail sektoru uskoro brojnije pojaviti inostrani developeri. Ista situacija se očekuje i u domenu razvoja logistike i distribucije, kao i u hotelskoj industriji. Što se tiče razvoja kancelarijskog prostora, inostrani developeri i dalje će držati primat u odnosu na domaće. Evidentan primer je očekivanje objavljivanja početka izgradnje dva bloka kancelarijskog prostora klase A od ukupno preko 50.000m2 već početkom jula ove godine na dve lokacije u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu.  

Na kraju panela prisutni su pozvani na koktel koji se organizaovao ispred Serbian Lounge-a gde će se takođe podeliti obaveštenja o mogućnostima i načinu pružanja pomoći Srbiji i poplavljenim područjima.