"Beograd na vodi" predstavljen na sajmu nekretnina u Kanu

image

U Kanu je  11. marta, svečano otvoren jubilarni, XXV MIPIM. U zvaničnom program najavljenih prezenatcija, na štandu "Emaar Properties" u okviru "Rivijera" izlagačkog nivoa, odžana je prezentacija razvojnog projekta "Beograd na vodi". Prezentaciju je održao Predsednik Privremenog veća Grada Beograda, Siniša Mali i Rowina Armale, menadžer razvoja kompanije "Trade Winds" iz Ujedninjenih Arapskih Emirata.

Pred stotinak posetilaca predstavljeni su najvažniji podaci u vezi sa ovim, po svemu sudeći, najvećim projektom u regionu, a i šire. Izložena je maketa koja je vizuelno vrlo atraktivno prikazala višenamensku prirodu korišćenja novih objekata. Konceptualno su opredeljene teritorije unutar postojećih skoro 100ha na Savi, koje se danas poistovećuju sa platoom stare železničke stanice u Beogradu. Teritorija koja se razvija obuhvata prostor od mosta Gazela sa jedne strane do mosta u Brankovoj ulici sa druge strane, reke Save sa treće strane uz postojeću tramvajsku komunikaciju duž Karađorđeve i Savske ulice. U narednih 8 godina na više od 1.800.000 kvadratnih metara razviće se potpuno novi deo Beograda sa jedinstvenim sadržajima.

Kako je na prezentaciji rečeno, najvažnija stvar sa kojom se Beograd preporučio za izbor partnera, sem lokacije, je reka Sava. "Emaar Properties" je većinu svojih projekata koje je razvijao radio u pustinji i da bi postigao efektnost projekata, dovođena je voda. U projektu "Beograd na vodi", voda već postoji i bilo je, za početak, potrebno samo osmisliti odgovarajući redosled i pozicioniranje poslovnih sadržaja. Za to su se pobrinule svetske kompanije koje se bave urbanističkim razvojem.

Na teritoriji koja se razvija obuhvaćeni su i predviđeni svi elementi koji krase raznorodnosti ovakvih i sličnih projekata, kao i nezaobilazni sadržaji stanovanja i poslovanja. Od poslovanja, pored kancelarija i velikog šoping mola, biće pozicionirano i retail poslovanje. Pored toga neće manjakati ni hotelskih objekata. U ovom trenutku, treba naročito istaći činjenicu da će u projektu "Beograd na vodi" posebnu ulogu imati teritorija Savamale. Ona će delimično dobiti nov izgled, ali će u potpunosti biti sačuvano kulturno nasleđe i postojeća tradicija.

Domaćini ovogodišnjeg jubilarnog MIPIM-a su Rusija, Turska i Brazil. Sam izbor zemalja ukazuje na dalji proces globalizacije, ali i na neki način polarizacije - grupisanja unutar tog procesa. Poseta je u granicama nekoliko proteklih godina. Prateći programi i konferencije su postigli zavidan kvalitet.

Na ovogodišnjem MIPIM-u Srbija nema svoj štand. Međutim, prezentacija projekta "Beograd na vodi" zadržala je Srbiju u vizuri zainteresovanih investitora. Nakon uspešno održane prezenatcije pred prisutnim posetiocima, u neformalnim razgovorima postavljeno je dosta pitanja koja su ukazala na činjenicu da izlagačko odsustvo Srbije nije prošlo nezapaženo.
 

Iskreno se nadamo da će Srbija posle godinu dana pauze, sledeće godine ponovo imati svoj štand na svom tradicionalnom mestu.