Tri punkta za Srbiju@MIPIM 2015

image
Juče je otvoren 26. po redu MIPIM. Organizatori MIPIM-a su se pohvalili porastom posete od 2% što se čini velikim uspehom, imajući u vidu da je poseta ove godine iz Rusije pala za 80% u odnosu na prošlogodišnju posetu jubilarnog XXV MIPIM-a. Navedeni porast omogućili su posetioci prvenstveno iz Turske, Japana i sa Bliskog Istoka. Ove godine, grad Istambul je pokrovitelj tradicionalnog večernjeg prijema u hotelu Carlton, koji se organizuje svake godine na kraju prvog dana MIPIM događaja. 
 
Za razliku od prošle godine, kada nije bilo organizovanih izlagača iz naše zemlje, Srbija i Beograd su ove godine zastupljeni na tri štanda. To je veliki napredak u odnosu na prošlu godinu pa se možemo pohvaliti da smo i mi bili delimični „saučesnici“ ukupnog porasta posete ovogodišnjeg MIPIM-a.

Na štandu kompanija Lamda iz Grčke, pored prezentacije grandioznog projekta „Hellinikon“ izložena je i slika projekta „Beko“ u Beogradu na Donjem Kalemegdanu, gde je ova grčka kompanija takođe investitor.


 
Regionalno udruženje 12 opštna iz Banata zajednički je nastupilo kako bi prikazali postojeći investicioni potencijal u ovim opštinama. Pozicioniran baš preko puta štanda Ministarstva održivog razvoja i turizma Republike Crne Gore, komponovan i organizovan za održavanje sastanaka sa potencijalnim investitorima, u prva dva dana bio je izuzetno dobro posećen.


 
Gradonačelnik Beograda g-din Siniša Mali je posetio Banat štand pre početka prezentacije daljeg razvoja projekta Beograd na vodi koja je ovoga puta održana na posebnom štandu Eagle Hills-a.


 
Prošle godine, u okviru štanda Emaar Properties-a, razvojni projekat „Beograd na vodi“ premijerno je najavljen prezentovanjem grandiozne makete, koja se sada nalazi u zgradi Geozavoda u Beogradu. Godinu dana kasnije, Eagle Hills, investitor i developer ovog projekta, privukao je pažnju brojnih posetilaca još boljim štandom: izložena je velika maketa prva dva objekta čija će izgradnja krenuti već ovog leta. Po nameni, to su stambeno/rezidencijalni objekti koji po svim pokazateljima i detaljima sa prezentacije prati sve moderne trendove ovakvih vrsta projekata u svetu.


 
 
Prezentaciju je započeo gradonačelnik Grada Beograda g-din Siniša Mali, uz prisutne predstavnike investitora Eagle Hills-a, između ostalih  g-đe Rowine Armale i g-dina Nikole Nedeljkovića. Pred oko stotinak prisutnih gostiju najavljen je početak gradnje ovih objekata i saopšteni su dalji koraci razvoja projekta „Beograd na vodi“. Gradonačelnik je predstavio šta je u poslednjih godinu dana urađeno na institucionalnom nivou što je omogućilo ubrzavanje razvojnog procesa ovog projekta. G-din Nikola Nedeljković je osvetlio, objasnio i najavio početak radova sa tehničke strane, predstavivši po nameni i prirodi šta će ova prva dva objekta sadržati i ponuditi tržištu Beograda, Srbije i regiona Jugoistočne Evrope.
 

 
Gradonačelnik Beograda je najavio da će sledeće godine na istom mestu pokazati šta je u međuvremenu urađeno, kao što je to do sada učinjeno u odnosu na MIPIM 2014, kada je premijerno prikazana maketa celog projekta „Beograd na vodi“. Može se reći da MIPIM svojim tradicionalnim održavanjem svake godine, učestvuje u gradnji i ove priče o razvoju projekta „Beograd na vodi“.
 
Ono što je skoro najveću medijsku pažnju privuklo u prva dva dana MIPIM-a 2015. godine, je održana prezentacija grada Kijeva koju je vodio novi gradonačelnik Vitalij Kličko, nekada svetski poznati bokser. Na krilima vojne i političke krize u Ukrajini, nastup gradonačelnika Kličko je prvenstveno bio fokusiran na privlačenje potencijalnih investitora. Kako je on rekao: „Dođite sada i napravite najveće profite. Svako zakašnjenje i Vaše sporije reakcije, smanjiće Vam profit koji već danas možete napraviti u Kijevu“.
 

 
Opšti utisak u prva dva dana MIPIM-a 2015. godine je da je poseta standardna i u proseku kao posednjih nekoliko godina. Nešto je manje zakupljenog prostora ali su štandovi i dalje jako kvalitetni i vrhunski opremljeni. Mnoštvo svakodnevnih i kvalitetnih prezentacija skoro na svakom štandu.

Poseta iz Srbije je drastično porasla. Na više mesta u isto vreme se pričalo o projektima u Srbiji, pa se možemo nadati da smo na početku ponovnog zaleta promocija projekata u Srbiji i najava dolaska boljih investicionih vremena.

U to ćemo se uveriti već sledeće godine, tokom održavanja MIPIM 2016.
 
Izvor: REBEC / AG Nekretnine