Arhitekta mag. arh. Sne Veselinovi

2024
image
Sne Veselinović, rođena u Srbiji 1966. godine, studirala je arhitekturu na Akademiji likovnih umetnosti u Beču u majstorskoj školi Gustava Pajhla. 1994. godine, zajedno sa arhitektama F. Fonatijem, H. Gaisruckerom i E. Resetaritsom, osnovala je Gruppo ARCA i počela da radi kao samostalni arhitekta.
Sne Veselinović je 2008. godine osnovala praksu Sne Veselinović ZT GmbH, specijalizovanu za studije urbanizma, projekte u subvencionisanim i privatno finansiranim stambenim, obrazovnim i zdravstvenim objektima, kao i poslovnim i industrijskim zgradama.
Glavni završeni projekti studija uključuju Evangelisches Realgimnasium Donaustadt, osnovnu školu i studentski dom Vagramer Straße, fabriku za spaljivanje otpada Pfaffenau, specijaliziranu bolnicu Engelsbad i stambene zgrade: Kagraner Spange, Interkulturelles Vohnen Stephenson Vingesenhof, In Sergei Stephengasseesen. Stambena zgrada Sagedergasse, Haus Potzleinsdorf i Evangelische Realgimnasium Donaustadt nagrađeni su prestižnom bečkom nagradom za arhitekturu „Schorsch“. Stambene zgrade Niederhofstrasse i Ziedlergasse nedavno su nagrađene nagradom Big See Architecture Avard 2024.
Njen doprinos otvorenim i zatvorenim konkursima širom EU nagrađen je sa nekoliko nagrada. Sne Veselinović uživa odličnu reputaciju kao član žirija za takmičenja, tražen je predavač i učestvuje u panel diskusijama.