Marko Dimanić, Rukovodilac projekta / Pejzažni arhitekta, Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten GmbH

2024
image
Na pukom maturskom putovanju u Italiji, Marko je otkrio fascinaciju arhitekturom koja traje do danas. Nekoliko meseci kasnije, upisao se na Arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu, u Srbiji. Nakon što je magistrirao, Marko je shvatio da je više zainteresovan za širu integraciju arhitektonskih struktura i oblikovanje otvorenih prostora, što ga je navelo da nastavi još jednu diplomu iz pejzažne arhitekture, ovog puta na Aristotel univerzitetu u Solunu, u Grčkoj.
Tokom studija održavao je stalnu praktičnu saradnju sa raznim biroima i učestvovao na takmičenjima, sa određenim uspehom. Sledeći izazov je bio rad na intenzivnom i konkurentnom Bliskom istoku. Bio je vodeći pejzažni arhitekta i menadžer projekta u Dubaiju, u UAE. Od 2020. godine radi sa prof. Rajnerom Šmitom na međunarodnom oživljavanju vizije i kultnih projekata.
Marko je tokom svoje karijere imao bogatstvo da radi na projektima svih vrsta i obima. Sada, gledajući unapred, zainteresovan je za primenu novih tehnoloških otkrića, kao što je veštačka inteligencija, u unapređenju dizajna pejzaža i otvorenog prostora, uz istovremeno održavanje tradicionalnog ljudskog osećaja i očuvanja duha mesta.