REBEC vesti
Ekspertski forum
img
5. Ekspertski forum
Regioplan Consulting 29. oktobra 2009. već po peti put organizuje Ekspertski forum u Beču, ove godine pod nazivom: "CEE/SEE tržišta: Da li smo došli da ostanemo?"
RegioPlan Consulting je međunarodna konsultantska firma sa sedištem u Beču, koja je specijal-izovana za konsalting u vezi lokacije i istraživanje tržišta u Austriji i Istočnoj Evropi. Već preko 25 godina Regioplan se stara o mnogobrojnim internacionalnim kompanijama kao što su Ikea, Marion-naud, Deichmann, Rodamco Evropa, ECE, Bank Austria Real Invest, i mnogim drugima u vezi pitanja o lokaciji, potrošačima, trgovini i tržištu u Austriji i CEE/SEE. Posle više od ukupno 3.000 analiza u 24 evropske zemalje Regioplan je prava adresa za interregionalne i internacionalne ekspertize.
Već više od 10 godina Regioplan Consulting organizuje sopstvene konferencije i seminare koji su postali obavezni termini u poslovima nekretnina. Početkom godine, pred Real Vienna, sa prosečno 350 učesnika, održava se najveća konferencija RegioPlan-a: simpozijumu o shopping-centrima, koji se ove godine održava već 11. put. Ovde poznati govornici diskutuju i izveštavaju o razvoju i trendovima u domenu shopping-centara u Aus-triji i Istočnoj Evropi. Na jesen se održava Ekspertski forum, koji se etablirao kao najveća konferen-cija o nekretninama Centralne i Istočne Evrope u Austriji, i ove godine se održava već 5. put. Kon-ferencija se održava na nemačkom i engleskom jeziku.
Tema 5. Ekspertskog Foruma je aktuelna ekonomska situacija u CEE/SEE regionu i koje posledice proizilaze iz nje za investitore, učesnike u razvoju projekata, trgovce i pružaoce usluga. Potencijalna tržišta u CEE/SEE regionu se trenutno sa mnogih strana dovode u pitanje. Da li je odluka o fo-kusiranju na ova tržišta bila ispravna? Kako se trgovina, investitori i učesnici u razvoju projekata snalaze u aktuelnoj situaciji i kako će ići dalje? Novi scenariji za budućnost i opipljivi koncepti za pozitivan razvoj su traženi više nego ikad. Poznate kompanije diskutuju o stečenim iskustvima, kuda put dalje vodi i pre svega: kako se nadalje mogu lansirati projekti u koje ima smisla investirati od-nosno koji se uopšte mogu finansirati.
U Beču će se 29. oktobra okupiti mnoge poznate ličnosti kako bi razmenili mišljenja o budućnosti CEE tržišta, uspostavili kontakte i dobili nove ideje. Na podijumu će biti: Dr. Bruno Ettenauer (CA Immo International AG), KommR. Prof. Alfons Metzger FRICS CRE (MRG Metzger Realitäten), Roger Hambidge BA MRICS (Mosaic Property LLP), Mag. Wolfgang Mitterberger (Raiffeisen Zentralbank Österreich AG), Per Wendschlag (Inter IKEA Shopping Centre Group), Markus Pinggera (Deichmann SchuhvertriebgesmbH), Alexander Korosec (Bestseller Handels GmbH), DI Wolfgang Richter (Regio-Plan Consulting GmbH), itd.
ICSC (Međunarodni Savet Šoping Centara) u saradnji sa srpskim ICSC komitetom
img
ICSC (Međunarodni Savet Šoping Centara) u saradnji sa srpskim ICSC komitetom kojim predsedava Rastko B. Đokić organizovao je prvi ICSC Leasing Seminar na temu "Iznajmljivanje šoping centra kao brendiranog koncepta – a ne kao potrošnog dobra – u toku krize". Seminar je održao Flemming Mervog, Leasing Direktor u Steen & Strøm Danska, kompaniji koja je nagrađivana kao najbolji skandinavski investitor u šoping centre. NA seminaru je bilo prisutno 40-ak profesionalaca uključenih u industriju šoping centara. Interaktivni tip seminara je omogućio učesnicima da postavljaju pitanja i dobiju odgovore bazirane na dugogodišnjem iskustvu i internacionalnoj praksi. Međunarodni Savet Šoping Centara (ICSC) je globalno trgovačko i profesionalno udruženje u industriji šoping centara. ICSC je neprofitna organizacija sa više od 60,000 članova u preko 100 zemalja sveta. Njihovi članovi su investitori, maloprodajni lanci, konsultanti u oblasti maloprodaje, arhitekte, menadžeri šoping centara i ostali profesionalci u biznisu sa nekretninama. Članstvo u ICSC omogućava razvoj biznisa i profesionalne karijere preko jedinstvenog pristupa mreži informacija i podataka o šoping centrima, kontakata sa ekspertima i poslovnim ljudima na polju biznisa šoping centara širom Evrope i sveta. ICSC će biti prisutan ove godine na REBEC 2009 i pozivamo sve zainteresovane koji žele da unaprede svoja znanja, nauče nešto novo i primene nove tehnike u svojim šoping centrima, da nas kontaktiraju na štandu na REBEC sajmu.
Nova knjiga
img
Polovinom meseca jula ove godine izlazi iz štampe knjiga pod naslovom „Procena vrednosti nepokretnosti - The Appraisal of Real Estate“, (283 strane, ISBN 978-86-7518-106-4) autora dr Manojla Miladinovića, redovnog profesora i šefa katedre na Studijskom programu Geodezija na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu. Knjiga je prvenstveno namenjena studentima novootvorenog master modula Upravljanje nepokretnostima (Land Law and Economy, http://landlaw.grf.bg.ac.rs ) na Studijskom programu, kao i sličnih programa ovakvih studija.
Knjiga se istovremeno pojavljuje u trenutku kada, sagledavajući značaj i potrebu masovne procene nepokretnosti u Srbiji, Republički geodetski zavod u Nacrtu Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti (april, 2009. godine) uvodi posebno poglavlje i odredbe o masovnoj proceni nepokretnosti. Taj dogadjaj će snažno inicirati niz aktivnosti na planu procene vrednosti nepokretnosti u Srbiji kao što je visokoškolska i druga edukacija kadrova, osnivanje Udruženja procenitelja Srbije, izdavanje licenci, donošenje odgovarajućih propisa i standarda, formiranje naučnih instituta i dr.
Knjiga sadrži 28 poglavlja i u značajnoj meri je koncipirana na najznačajnijim publikacija u ovoj oblasti kao što su: The Appraisal of Real Estate, 12th edition, Chicago, 2001, Appraisal Institute, Prporety Appraisal and Assessment Administration, The International Association of Assessing Officers, 1990, Ermittlung des Verkehrswertes von Grundstücken und des Wertes baulicher Anlagen, 29. Auflage von 2002, 896 Seiten, Mit Abb., Musterformularen u. Tab. Oppermann Verlag GmbH & Co. i Mass Appraisal of Real Property, Chicago, 2007, International Association of Assessing Officers (IAAO).
Predstavnici Srbije na EXPO Italia 2009
img
U Milanu je od 9-12. juna održan EXPO Italia 2009. Ova manifestacija poznata i pod skraćenicom EIRE što znači Expo Italia Real Estate ove godine je prikazala svoje četvrto izdanje. Na EIRE-u, kako joj i samo ime nagoveštava, prikazuju se dostignuća u oblasti razvoja nekretnina. Ona je ove godine u odnosu na prethonu „pomerena“ i razdvojena tako da se konačno Real Vienna i EXPO Italia više vremenski ne poklapaju. Koliko je ovaj potez bilo dalekovid i delotvoran već je ova godina pokazala kroz povećanje posete i uvećanog prostora koji je zakupljen u odnosu na prošlogodišnje izdanje EIRE-a. Ovaj sajam je prvenstveno namenjen italijanskim investitorima koji u prvom redu žele da prikažu svoja dostignuća u odnosu na prošlogodišnji EIRE kao i da svojim prisustvom zainteresuju potencijalne developere da svoje projekte i zamisli prezentuju u Milanu na ovom sajmu tj. na „ovoj berzi nekretnina“. Od „interesantnih“ tržišta koja su ove godine nastupajući privukla pažnju, treba pomenuti Brazil, Sloveniju, Mađarsku, Rumuniju, Grčku i Tursku. U potrazi za svežim investicionim kapitalom posebno su se istakli Turci koji su iskoristili i zvaničnu posetu predsednika Turske vlade, koji je posećujući nacinalni štand Turske dodatno skrenuo pažnju na njihov nastup i potencijale daljeg razvoja tržišta nekretnina u Turskoj.
Kada je u pitanju Srbija i promocija postojećih potencijala vezanih za razvoj nekretnina, ni ove godine nismo imali zastupljene izlagače. Ali je zbog toga, u poslednjih mesec i malo više dana, pokrenuta jedna akcija da se po pozivu organizuje prezentacija 4 projekta koji su svojim kvalitetom, obimom, prirodom budućeg korišćenja i očekivanim inženjerskim zahvatima, više nego preporučeni za buduća investiciona partnerstva. Zbog svega toga organizovana je jedna mini prezentacija projekata East Point-a, Luke Beograd, Rudnap Grupe i Right Choice-a. Kako se moglo po prvim utiscima zaključiti, reakcija na viđene prezentacije je ostala vrlo zapažena.
Ovu posetu je iskoristio i predstavnik predstojećeg REBEC okupljanja kroz upoznavanje domaćina sa detaljima ovogodišnjih programa kao i sa sadržajima i uređivačkom politikom specijalizovanog časopisa AG Nekretnina. Već se može zaključiti, da je za sledeću godinu po svemu sudeći, već „najavljen“ objedinjen i po očekivanjima, kvaliteteno pripremljen nastup odabranih projekata iz Srbije. To će biti prilika da se ponovo posle 3 godine, srpske nekretnine nađu u višoj ravni vizure investitora koji se u Milanu na EIRE, već tradicionalno pojavljuju!
Održana prva konferencija BLOK posvećena arhitekturi i građevinarstvu
img
Modeli projektnog finansiranja, energetski efikasni I zdravi objekti, uticaj kvalitetne izgradnje na vrednost objekta, dominantne tendencije u estetskom oblikovanju, najveći izazovi u izvođenju radova na savremenim objektima, problemi sa kojima se susreću arhitekte prilikom rekonstrukcije objekata – samo su deo tema na koje su odgovarali stručnjaci tokom konferencije BLOK, koja je u četvrtak, 4. juna održana u hotelu Zira u Beogradu.
Na prvoj konferenciji o arhitekturi i nekretninama BLOK svoje prezentacije izneli su ugledni stručnjaci iz Danske (Andreas Klok Pedersen, BIG), Velike Britanije (Ken Alinson, Architectural Dialogue; Viktorija Torton, Open House), Singapura (Dr Ružica Božović Stamenović, National University of Singapore), iz zemalja regiona i Srbije (Saša Begović, 3LHD, Zagreb; Vladislav Ilić, Smith Hodgkinson; Richard Hazell, Colliers International; Danijela Ilić, Operational Center of Asset Valuers; Marija S. Todorović, VEA; Milan Dimitrijević, arhitekta; Olivera Blažić, arhitekta.
"Pokrenuli smo konferenciju BLOK sa željom da pokrenemo i unapredimo ovu oblast. Kvalitetna gradnja značajna je za profesionalce u ovom poslu, ali još više za svakodnevni život građana. Uvereni smo da će već prvi BLOK doprineti podizanju standarda u arhitekturi i građevinarstvu, a naš plan je da ova konferencija postane tradicionalno okupljanje stručnjaka i mesto gde se razmenjuju iskustva sa vodećim svetskim ekspertima u arhitekturi, projektovanju i građevinarstvu", izjavila je Snežana Marković, direktor kompanije "Projmetal", koja je pokrenula ovu konferenciju.
Konferencija BLOK otvorena je 3. juna predstavljanjem knjige “ZIRA BUILDING CONCEPT”, prve knjige o savremenom objektu u Beogradu, i izložbom posvećenom rekonstrukciji objekata Robnih kuća Beograd. Projekat rekonstrukcije RKB, jedan od najsloženjih poslova u našem građevinarstvu, izvela je kompanija "Projmetal" istovremeno čuvajući poznati brend Robnih kuća Beograd i formirajući izgled i tehnologiju najsavremenijih objekata.
BINA 09
img
Beogradska internacionalna nedelje arhitekture 2009. (BINA ’09) -- tematski naslovljena prefiksom RE... -- posvećena je akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnosti njegove stalne REprodukcije, aktivno uključene u projekte budućnosti. Želja organizatora je da se tradicionalni koncepti REkonstrukcije i REvitalizacije graditeljskog nasleđa, uglavnom kontrolisane krutim metodologijama umrtvljenih institucija, preispitaju, ukazujući na nove koncepte pomoću kojih već izgrađeni arhitektonski okvir otvara mogućnosti REgeneracije i REintegracije u žive tokove vremena. Tema održivog razvoja i urbane REciklaže već dugo zaokupljaju pažnju struke u tehnološki razvijenim zemljama svesnim da zahuktale snage modernosti moraju biti upregnute u dublje naslojene vrednosti. Nove generacije arhitekata počinju da promišljaju vrednosti prostora kome neposredno pripadaju na delikatniji način nego što se viđa na glamuroznim ostvarenjima „starchitects” koji, poneseni sjajem sopstvenog brenda i zahtevima investitora, često zaboravljaju na kvalitete zatečenog konteksta. Cilj je da se pronađu i pokažu razmišljanja i delovanja onih koji se zalažu za REafirmaciju zatečenih resursa u službi kreativnosti i koji imaju sluha za RE… nasuprot zahtevima investitora, zaslepljenih prvostepenim profitom izraženim u kvadratnim metrima i težnjom za „wow-effect” arhitekture svojih ulaganja, kao i administrativnim barijerama prevaziđenih normativa koje postavljaju branitelji birokratizovane pseudo-tradicije.
Beogradska internacionalna nedelje arhitekture 2009. će ponovo okupiti različite struke uključene u promišljanje životnog okruženja, različite generacije koje će ukrstiti stare ideje sa novim, kao i predstavnike različitih zemalja koji će osvetliti kretanja i iskustva iz specifičnih sredina. Ambicija ovogodišnje Nedelje jeste da podstakne teorijska razmišljanja i otvorene stručne debate s ciljem da pronađu plodno tlo u realnom delovanju: planiranju, projektovanju i realizaciji. Očekuje se da će ovakva razmene znanja i ideja iskristalisati nove vizije REanimacije i već prisutnog arhitekonskog okruženja i budućih projekata koji će svesno uspostavljati dijalog sa već postojećim. Kao i do sada, Nedelja arhitekture je otvorena ne samo prema struci već i ka široj javnosti kojoj će se, uz specifično ovogodišnju temu RE..., predstaviti i pribiližiti nedavna ostvarenja u oblasti arhitekture i urbanizma na domaćem i svetskom planu. U program Nedelje, kao i prethodnih godina, biće uključene izložbe, predavanja, tematske šetnje, radionice, projekcije filmova, seminari i tribine. Verujući da će i ova Nedelja arhitekture privući dobronamerne i otvorene učesnike, stručnjake i znalce, a takođe i građane, entuzijaste spremne da podele i prošire opseg svojih znanja, organizatori pozivaju da im se pridružimo. Detaljnije na: www.nedeljaarhitekture.org
Real Vienna 2009
img
Na sajmu nekretnina i investicija "Real Vienna 2009" održanom od 26. do 28. maja u Beču, predstavilo se više od 240 izlagača iz 24 zemlje, na 16.000 m2 izložbenog prostora. Pored velikih svetskih investicionih fondova, banaka, građevinskih kompanija i specijalizovanih poslovnih magazina na sajmu su svoje prezentacije imali i gradovi, države i regioni. Opšta ocena je da su bili predstavljeni odlični projekti, ali da investitori i dalje čekaju pravi trenutak za akciju.
Kompanija "Verano Group" je imala samostalan, veoma zapažen nastup. "Verano Group", u svom vlasništvu ima više od 500.000 m2 u fazi izgradnje i projektovanja i više od 600.000 m2 planiranih za dalji razvoj prvoklasnog poslovnog prostora u Beogradu i Srbiji, namenjenog prodaji ili zakupu. U austrijskoj prestonici predstavljen je ekskluzivni poslovni prostor "B23 Office Park" - prvu zgradu AAA klase u regionu, zatim "Robne kuće Beograd" - najveći lanac robnih kuća u zemlji, "Zira Centar", "Trošarina Shopping Mall" i "Brdo Shopping City" - prvi retail park u Beogradu.
Ulaganja u Srbiju bila su tema i panel-diskusije održane prvog dana sajma, na kom je između ostalih govorio i Krsta Sandić, potpredsednik "Verano Group". Na pitanje šta bi on preporučio investitorima kada je ulaganje u Srbiji u pitanju, gospodin Sandić je odgovorio da je to svakako komercijalni poslovni prostor.
Na koktelu održanom na štandu "Verano Group", na kom su među brojnim zvanicama bili i Dragan Velikić, ambasador Srbije u Austriji sa svojim saradnicima, investitori, poslovni ljudi iz Srbije i sveta, predstavnici agencije SIEPA koja je takođe nastupala na sajmu i predstavnici medijskih kuća iz Srbije i regiona, moglo se čuti mišljenje da je sajam bio odlična prilika da se sretnu i upoznaju kompanije koje predstavljaju svoje projekte i oni koji procenjuju gde je najbolje investirati novac, iz čega bi trebalo da uslede i konkretni poslovni aranžmani.
Sajam "Real Vienna" je inače poznat po vrhunski dizajniranim, skupim štandovima i opremi. Menadžment sajma "Real Vienna" dao je najvišu ocenu prezentaciji kompanije "Verano Group".
- Ovogodišnji učesnici su pokazali sjajnu kreativnost i predstavili fantastične projekte. "Verano Group" iz Srbije na svom štandu odveo nas je u drugu dimenziju – dajući nam iluziju da smo u moru nasred koga je stakleni brod. Impresivna konstrukcija je uspešno objedinila simboliku očekivanja za budućnost, spojivši ovu dimenziju sa realističkim stavom, najvažnijim kada je uspešna realizacija biznisa u pitanju - izjavila je Vera Gastberger, jedan od direktora sajma "Real Vienna".
Najava za REBEC 2009.
img
Media Press Centar, Beograd, 21.05.2009,

Na danas održanoj konferenciji za štampu, organizatori REBEC događaja su izašli u javnost sa najavom predstojećeg događaja. Uz kraću analizu učinaka sa premijere od prošle godine, koji je održan od 23-25. juna, direktor REBEC događaja, Aleksandar Opsenica najavio je ovogodišnje događaje.
U savremenim prostorima Centra „Sava“ od 22-24. juna, po uzoru na slične tradicionalne specijalizovane manifestacije u Evropi i svetu, REBEC će i ove godine ponuditi dvodnevnu konferenciju (23 i 24. jun) i prateći trodnevni sajam (od 22-24. juna).
Uvažavajući potrebe da se sveobuhvatno sagleda i predstavi aktuelno stanje razvoja nekretnina u Srbiji a u pojedinim segmentima i regiona, po prošlogodišnjoj koncepciji, koja se pokazala kao uspešna, konferencija će imati 7 panela (4 prvog dana i 3 drugog dana). Pored očekivanih tema vezanih za urbanizam, greenfield, brounfield, stanje tržišta kapitala vezanog za podršku razvoja nekretnina, analiza stanja i perspektive razvoja savremenog kancelarijskog prostora, neotrkivenost potencijala u primeni PPP modela u Srbiji, kao i pravnih perspektiva, prvi put biće ponuđeni posebni paneli na temu razvoja hotelske industrije u Srbiji i regionu kao i panel vezan za širig opseg poslovanja vezanog za plasman projekt management usluga prisutnim investitorima u Srbiji. Od potvrđenih govornika organizatori su posebno naveli učestvovanje Carlton Ervin, Vice President, Marriott International Inc, Saše Golubovića iz Cushman & Wakefield Hospitality, EMEA, Chris Davidsona iz Merrill Lynch Internationala iz Londona, Denis Petkovića, Partnera iz Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP iz Londona kao i Bryan Beatona iz beogradske kancelarije King Sturge d.o.o. Od domaćih govornika za sada su potvrdili svoje učešće Marko Mićanovć, Parner iz Altis Capital d.o.o., Nenad Stanković, iz kancelarije Joksović, Stojanović i Partneri, Vladimir Djelić iz kancelarije Božović, Djelić & Ivković i Jovan Jovanović, Country Manager, iz Danos d.o.o.
Poboljšanje u odnosu na prethodne događaje biće proširen program događaja na sajmskom delu. Organizovaće se 3 specijalizovane diskusije i to na temu stanja i perspektive razvoja facility managementa, stanogradnje i maloprodajnog prostora. Završnog dana svih REBEC događaja biće upriličena retrospektiva investicionih projekata i investicionih ideja za 2008. godinu koji su bili najčitaniji na Ekapija portalu. Ujedno ovim događanjem završiće se program na ovogodišnjem REBEC-u i najaviće se REBEC 2010.
Grad Beograd „oduzima“ lokacije
Investitorima koji godinama nisu počeli ili završili gradnju i priveli zemljište nameni, gradska komisija će od septembra oduzimati lokacije. Završna verzija novog zakona o planiranju i izgradnji je gotova, a očekuje se da će se do kraja meseca naći pred vladom. Njegovo donošenje omogućiće javnom pravobraniocu da aktivnije inicira oduzimanje zemljišta nego što je to do sada bio slučaj.
„Nedavno nam je data mogućnost, i mi smo se interno, u nadležnim službama, dogovorili da započnemo oduzimanje neizgrađenog zemljišta“, kaže Strahinja Sekulić, javni gradski pravobranilac. „Imaćemo više posla, jer ćemo pokrenuti niz inicijativa za oduzimanje. Podneli smo nekoliko zahteva do sada, ali je veliki problem sa započetim objektima. Ipak, tu su investitori uložili sredstva, a takvi predmeti će se rešavati od slučaja do slučaja“.
Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove uskoro će napraviti imovinsku kartu o tome koliko stvarno u gradu ima spornih lokacija. U protekle dve godine, Komisija za utvrđivanje prava prestanka korišćenja na zemljištu vratila je gradu svega 15 lokacija na kojima investitori nisu počeli gradnju, a evidentirane su 573 lokacije na kojima su istekli svi rokovi. Jedan od primera jeste i nikad sagrađen Muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, između Palate Srbija i zgrade „Ušće“ u Novom Beogradu. Prošlo je više od 30 godina od početka gradnje, a u tunelima, pet metara pod zemljom, na više od 5.000 kvadratnih metara, sada su đubre i šut.
Arhitekta Branka Bošnjak kaže da će se uloga javnih pravobranilaca novim zakonom osnažiti, te da će se do kraja godine mnoge lokacije oduzeti investitorima.
„Svi rokovi su istekli i odmah po donošenju zakona stvoriće se uslovi da se započne oslobađanje oko četiri miliona kvadratnih metara u gradu, koji su godinama zamrznuti“, kaže Bošnjakova.
Sadašnji zakon ne utvrđuje precizno koji se trenutak uzima kao početak investicije, ne govori šta je sa investitorima koji više ne postoje, kao što su propale firme. Takođe, zakon ne objašnjava ni kako postupiti sa onima koji su ostali bez sredstava za nastavak gradnje.
„ISB“ posreduje između inostranih fondova i domaćih investitora
Prema informacijama kompanije ISB (Investments Standards Belgrade) strani investitori planiraju da u ovoj godini ulože u projekte stanogradnje do 60 miliona eura. Kako je saopštio ISB, inostrani fondovi bi učestvovali u konkretnim projektima kao većinski partneri. U okviru svoje delatnosti kompanija „ISB“ posreduje između inostranih fondova i domaćih investitora u realizaciji projekata izgradnje stambenih objekata na teritoriji grada Beograda. Domaće građevinske kompanije sa referencama i urbanistički rešenim projektima mogu da dobiju sredstva iz ovog fonda, ukoliko su započeli gradnju od 2.000 m2 do 20.000 m2, ili su vlasnici placa sa pravosnažnom prijavom radova za izgradnju stanova ili odobrenjem za izgradnju
„King Sturge“ proglašen agencijom godine u Jugoistočnoj Evropi
img
„King Sturge“, međunarodna konsultantska firma za nekretnine, proglašena je agencijom godine na četvrtoj godišnjoj dodeli nagrada Europaproperty South-Eastern Europe, saopštila je ta kompanija. Prema navodima iz saopštenja, nagrade odražavaju dostignuća vodećih profesionalaca iz područja poslovanja nekretninama na prostoru Jugoistočne Evrope, a „King Sturge“ je pobedio oštru konkurenciju i preuzeo glavnu nagradu – Agency of the Year in Southeaster Europe. Dodela prestižnih nagrada održana je pred 300 zvanica u Radisson SAS hotelu u Bukureštu u Rumuniji. Nominovani su ocenjivani prema ukupnom tržišnom doprinosu, kvalitetu pruženih usluga, tržišnim inovacijama, komercijalnom uspehu zatim liderskoj ulozi i poziciji na tržištu, čime se „King Sturge“ posebno istakao ispred konkurenata, saopšteno je.
„Oduševljeni smo što je u ovim teškim vremenima u poslovnom okruženju naš rad priznat i među klijentima i među kolegama“, uzjavio je Jens Moller Madsen, direktor kompanije „King Sturge“ Hrvatske i Srbije. „King Sturge“ je prisutan u Jugoistočnoj Europi više od 10 godina i stvorio je dugoročne veze s brojnim stranim i domaćim klijentima. Firma posluje u regionu kroz kancelarije u Bukureštu (Rumunija), Zagrebu i Splitu (Hrvatska), Beogradu (Srbija) i Sofiji (Bugarska).
„Delta City“ najbolji šoping mol srednje veličine u Evropi
img
„Delta City“ proglašen je za najbolji shopping-mall u Evropi u kategoriji novih shopping-mallova srednje veličine. Najznačajnije priznanje u oblasti komercijalnih nekretnina centru „Delta City“ dodelio je žiri Internacionalnog udruženja shopping-centara (The International Council of Shopping Centers - ICSC), a nagradu je u Barceloni primila direktorka marketinga kompanije „Delta Real Estate“ Slađana Lazić. „Delta City“ je površine 85.000 m2, a svečano je otvoren potkraj 2007. godine. Investicija je bila teška 74 miliona eura, a zaposlila je 1.500 ljudi
11.03.2009 MIPIM 2009
img
Ove godine MIPIM proslavlja svoju dvadesetogodišnjicu poslovanja. Imajući u vidu aktuelnu finansijsku situaciju u svetu, ovaj jubilej ima posebno značenje. Kako su organizatori ovog sajma saopštili (Reed Midem), očekuje se dolazak oko 20.000 delagata investitora, developera, hotelskih operatera i krajnjih korisnika nekretnina. Naravno doći će i preko 600 novinara iz celog sveta.
U poređenju sa bivšim zemljama SFRJ iz Srbije ove godine dolazi najviše delegata. Najavljeno je preko 60 delegara koji će na štandu Beolanda imati svoju bazu sa koje će poslati u svet kvalitetnu poruku o aktuelnom stanju razvoja nekretnina i o svojim budućim očekivanjima. Biće predstavljeni projekti na Dunavu u okviru Luke Beograd, revitalizacija silosa pekarske industrije takođe na Dunavu, razvojen projekte Rudnap Grupe i MPC Propertiesa. Potvrđen je dolazak gradonačelnika Đilasa koji će uzeti učešća i na skupu gradonačelnika gde će doći njih 80 iz celog sveta.
Može se slobodno reći da je ovogodišnji MIPIM nadomestio smanjenu posetu u odnosu na prošlu godinu izuzetno kvalitetnim glavnim i pratećim programima. U konferencijskom delu pozvani su najpriznatiji profesionlaci da svim izlaganjima valjano predstave trenutnu situaciju u svetu a najavljeni dolazak svetski priznatih arhitekata, u prvom redu Zahe Hadid, Thom Mayne-a i prof. Wolf Prix-a.
Sledeći MIPIM zakazan je polovinu marta sledeće godine u terminu od 16-19. marta!
Danos & Associates u Srbiji
Danos & Associates predstavlja jednu od vodećih kompanija na globalnom nivou za nekretnine, pružajuci širok asortiman usluga u sektoru investicionog savetovanja i zastupništva preko svojih kancelarija u Atini, Solunu, Nikoziji i Limasolu. Kao međunarodni ugledni konsultanti za nekretnine, tokom 40-godišnjieg rada Danos grupa je izgradila široku i raznovrsnu bazu korisnika usluga, koja se kreće od javnog sektora, finansijskih institucija, maloprodajnih lanaca, korporativnih klijenata, privatnih investitora i drugih korisnika usluga. Kroz profesionalni servis koju pruža svojim klijentima, kompanija je učvrstila svoju ugled kao konkurentan i pouzdan profesionalac, kako lokalno tako i internacionalno.
Imajući u vidu navedeno, jasno je koliko je značajna činjenica da od marta 2009. godine Danos, u savezu sa BNP Paribas grupacijom, posluju kancelarije u Srbiji (Beogradu), Bugarskoj (Sofiji) i Albaniji (Tirani).
Gotova sedma zgrada u kompleksu APC-a
U poslovnom komplesku „Airport City“ na Novom beogradu, svečano je otvorena sedma zgrada, od ukupno 14, koliko će ih do 2014. godine biti izgrađeno na ovoj lokaciji. Ova zgrada završena je za samo 10 meseci. Objekat ima 10 spratova ukupne visine od 45m. Novim klijentima ovde će biti ponuđeno na korišćenje ukupno 13.200 m2 poslovnog prostora. Oko ovog poslovnog objekta ima 200 parking mesta.
Ovaj poslovni kompleks izgrađen je na mestu napuštenog starog aerdoroma, na kojem je do danas sazidano i useljeno oko 72.000 m2 od planiranih 186.000 m2. Preostalo je još da se izgradi najavljena tehnička zgrada, četiri stambena objekta i dve kule koje su pozicionirane do bulevara Omladinskih brigada. U jednoj će biti hotel, dok će druga biti poslovna zgrada.
Srebrni sponzori
ostali
media