Održana jubilarna X Filipović Konferencija, Zagreb, 9-10. april 2014.

image

 
Ove godine po deseti jubilarni put, održana je najstarija RE konferencija u regionu. Pred preko 200 posetilaca obeležen je prethodni period, okupilo se mnogo dosadašnjih partnera, sponzora i profesionalaca koji su aktivni u ovom regionu.

U reprezentativnom hotelu Esplanada u svim raposloživim salama od Smargdne dvorane pa do Istambul, Pariz i Venecija konferencijskih sala, posle svečanog otvaranja paralelno se odvijao konferenciskih program. Atraktivne teme, urbanističke, arhitektonske, inženjerske, pravne, investiciono – bankarske i posebno vezane za primenu energetske efikasnosti ali i one životne, vezane za razvoj stanogradnje i razvoj lokalnog tržišta i društva, zaokupile su pažnju vrlo reprezentativne publike.

Po anketi koja je sprovedena još tokom konferencije, panel o reginalnom razvoju tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije je ocenjen, po kvalitetu tema i govornika, i posebno po posećenosti, kao jedan od tri naj naj-panela ove godine. Svoju premijeru ovaj panel je imao prošle godine u sličnom sastav. Ove godine dodatno je istaknuta očigledna tendencija regionalizacije i produktivnog povezivanje interesa strukovnih profesionalaca.

Filipović Konferencija je jedna od, za sada tri, događaja, koja na godišnjem nivou okuplja profesionalce iz regiona ex-Yu zemalja. Sve je počelo u Ljubljani decembra 2012, aprila 2013 u Zagrebu i polovinom juna iste godine u Beogradu na REBEC-u 2013. Drugi krug okupljanja se desio u decembru 2013. u Ljubljani, i sada u Zagrebu.

Posebno je interesantno da je ove godine na regionalnom panelu gost bio predstavnik Bosne i Hercegovine, gdin Taho Maso. U očekivanju je da se tokom predstojećeg REBEC-a od 23-25. juna dalje razvije saradnja. Očekuje se dodatna institucionalizuja ove regionalne saradnje, sada proširene i na Bosnu i Hercegovinu. Svi se nadaju da će profesionalci koji se bave razvojem nekretina, kroz povezivanje lokalnih strukovnih udruženja, pojačati međusobnu povezanost i podići kvalitet međusobne saradnje na nekad jedinstvenom tržištu, koje sa Bosnom sada ima preko 20 miliona stanovnika.