Šta najviše brine investitore u Srbiji?

image
ponedelljak 14. april 2014.
Po svim pokazateljima potencijalne investitore u Srbiji muče problemi koje je Srbiji donela tranzicija. A prvi u nizu tih problema je transformacija vlasništva nad zemljištem koje je tokom procesa tranzicije, iz sistema korišćenja prešalo u vlasništvo nad zemljištem. Kako je izjavio gradonačelnik grada Šapca, gdin Miloš Milošević, važeća rešenja oko konverzije nisu adekvatna i potpuno prihvatljiva i zbog toga u praksi lokalne samouprave imaju puno problema sa tim pitanjem.

Takođe, može se reći da su evidencije postojeće imovine nepotpune i neuređene, da katastar nepokretnosti kao služba može i mora da bude mnogo efikasnija kao što i ceo sistem u jednoj lokalnoj samoupravi treba da bude efikasniji. Ali ne zbog toga što je to zakonska norma i obaveza, nego zato što je to normalna i profesionalna potreba.
Ceo sistem lokalne samouprave koji prati svaku investiciju, od početka prilikom kupovine imovine pa do izdavanje upotrebne dozvole nad izvedenim objektom, mora podići efikasnost, mora biti podređen rešavanju problema, a interese investitora mora podrediti svakom mogućem brzom zakonski rešenju nastalog problema. Bez toga, investitori se neće odlučivati da dođu u opštine gde nisu uvereni da mogu da zadovolje svoje interese na najkvalitetniji način.