Nedelju dana pred MIPIM 2016.

image
Na do nedelju dana pred svaki MIPIM već je opšta ludnica. Oni koji još nisu rešili prevoz i smeštaj, grozničavo pokušavaju da iskoriste poslednje šanse da učestvuju na MIPIM 2016. Zaustavno vreme je već toliko „crveno“ da je u najboljem slučaju, ipak „moguće da prođu povoljno“. To u prevodu znači, bar 30% više nego da su sve to rešavali bar pre dva meseca. Izlagači grozničavo proveravaju liste potrebština i da li je već sve od rekvizita otpremlejno za Kan. Posetioci, između ostalih, proveravaju liste sa satnicama sastanaka. Doteruje se analitika, taktika i strategija.
Nije nikakvo čudo što se groznica pojačava. Posebno ako se zna da u Kan ove godine na MIPIM po statistici organizatora do na pred nedelju dana, treba da se sjati oko 21.400 posetioca. Oni trebaju da obiđu i posete 351 štand sa 2445 izlagačkih kompanija. Ukupna poseta iz 89 zemalja sveta na izložbi od oko 19.000m2 omogućiće da oko 4.800 investitora pokažu koliko su vični, spretni, spremni i brzi, da završe ono zbog čega su u Kan došli.

MIPIM nagrade 2016.        
Pored uobičajenih rečenica nedelju dana pred neki ovakav događaj, želimo da iskoristimo priliku i da ovaj put dodatno istaknemo ovogodišnju MIPIM Nagradu. Ona je uspostavljena već na trećoj godišnjici MIPIM-a davne 1991. godine. I od onda svake godine večernji spektakl pretposlednjeg dana ovog događaja, zvan MIPIM Awards je posebna priča za sebe. Ukupno je do sada nominovano 2400 projekata i dodeljeno je 155 nagrada projektima koji su nominovani ispred 88 zemalja sveta.
Ne treba trošiti reči oko svega toga već treba posetiti sajt http://www.mipimawards.com/.
Zvaničan ovogodišnji sponzor MIPIM Awards-a 2016. je Turkishceramics.

Na ovom sajtu možete videti kategorije nagrada. Ima ih ukupno 11 a u svakoj kategoriji po 4 nominacije. Dakle ukupno 44 potencijalna pobednika. Biće jako zanimmljivo videti ko će osvojiti nagrade. Kladionice su već otvorene.
Sve kategorije su svaka za sebe interesantne. Od uobičajenih kategorija najboljih hotelsko / turističkih, industrijsko / logističkih, kancelarijsko / poslovnih, maloprodajnih, stambenih i renoviranih, ove godine biće još takmičara u domenu inovativnih, renoviranih i projekata urbane regeneracije. Naravno, neće biti mimoiđeni laureati inovativnih projekata Zelene gradnje, objekata zdravstvene zaštite i dve posebno interesantne kategorije. To su Projekti budućnosti i Veliki / Mega projekti budućnosi. Bilo bi jako interesantno sabrati predviđene budžete za izvođenje svih nagrađenih objekata. To bi bio jako vredna podatak.
Treba istaći i sastav ovogodišnjeg žirija. Interesantan je njego sastav ne toliko po imenima i prezimenima, koliko po imenima i prirode kompanija čiji su predstavnici proglašeni za članove žirija. Najčešće predstavnici dolaze iz divizija komapnija koje razvijaju nekretnine, kao što su recimo banke (BNP Paribas RE, Unicredi RE), osiguravajuća društva (AXA RE i AGEAS RE), arhitekti (predstavnik Nemačkog Federalnog Udruženja Arhitekata i jedne privatne kompanije kao i arhitekta Grada Moskve), predstavnik jedne državne investicione komapnije (GIC – Singapur) zatim predstavnik jednog tradicionllanog izlagača na MIPIM-u (grad Stokhlm) i predstavnik jedne svetski poznate konsultantske kompanije (Cushman & WakeField). Mora se priznati jedno veoma rerezentativno društvo.

Velika je čast biti u njihovom društvu a pogotovo poporičatis a njima.
Sve u svemu očekivanja su realno dohvatna, kvalitetna i moguća.
Pisaćemo o tome u nedelji posle 20. marata kada se svetla pozornice MIPIM 2016. ugase i kada već tokom te nedelje krenu pripreme MIPIM-a 2017.