MIPIM 2016, XXVII put za redom

image
Međunarodna pijaca na kojoj se razmenjuju ili se trguje neketnina, što je slobodniji prevod akronima MIPIM-a, ove godine otvara vrata svog izložbenog i konferencijskog dvorišta 15. marta pre podne. Ponovo kao i svake godine u kontinuitetu od 1989, okupljaju se bitni profesionalci iz sveta investicija u nekretnine. Očekivanja su velika jer je industrija nekretnina na svetskom nivou u potvrđenom oporavku. A dobra vest takođe je da se oporavak razvoja nekretnina i u Srbiji već odvija. 
Jedna od činjenica koje potvrđuju oporavak u Srbiji je podatak da je u poslednje dve godine samo u retail sektor na tržištu nekretina Srbije plasirano, preko pola milijarde evra. Što u kupovinu kompletnog retail proizvoda što u otkup dela vlasništva jednog šoping centra. Doduše kako sada stoje stvari, manji deo ovih para je „obradovao poreske vlasti“ Srbije, jer je veći deo otišao na nedohvatna i legalana poreska utočišta. Samim tim na domaćem tržištu možemo očekivati transfer i uspostavljanje novih znanja i tehnologija, iskustava i procedura. Pa u tom smislu i bolju konkurentnost i podignuti kvalitet.


Detalji za ovu godinu
Možemo se pohvaliti da će ove godine Srbija ponovo biti zastupljena na dva načina: zvanično i posredno. Zvanično, jer se Region Banat, kao interesno udruženje 12 opština iz dela Vojvodine kao i prošle godine pojaviti kao izlagač. A posredno, što će i Eagle Hills, investitor grandioznog projekta „Beograd na vodi“, ponovo pojaviti kao izlagač. Doduše u tom slučaju, projekat „Beograd na vodi“ će biti prikazan u nizu ostalih investicionih poduhvata „Eagle Hills-a“ ali je on sada njihov najveći poduhvat. Biće to već treću godinu za redom. Pre dve godine na štandu EMAAR-a prikazana je izvorna maketa projekta. Prošle godine bila je izložena maketa prve dve rezidencijalne kule koje se zove Belgrade Residence. Šta će biti izložeo i pokazano ove godine, videćemo još.
Takođe u posrednom smislu, Srbija če kao i prošle godina, na štandu Lamda Development-sa iz Grčke, biti zastupljena kroz prikazivanje projekta „Beko“ koji očigledno ulazi u završnu pripremnu investicionu fazu. To samo treba d aznači da je izvorni projekat Zahe Hadid u međuvremenu pretrpeo optimizaciju i da je sada došlo vreme za završni / uvodni udarac i polčetak grdnje ovog objekata.

U međuvremenu možemo reći, da se što se tiče posete profesionalaca iz Srbije ova godine može smatrati jednom od boljih. Procena je oko 25 zajedno sa izlagačima. Porast broja se odnosi i na činjenicu, da se prvi put naši profesionalci koji rade za međunarodne kompanije a koji nastupaju na MIPIM-u, nisu računali kao „domaći“ već kao učesnici u broju posetilaca koji se računa u zemlju kompanije u kojoj rade. Pa i po tom promenjenom kriterijumu imaćemo više pozicionirano mesto nego ranijih godina!       
 
Kao i svake godine
A ova godina u osnovi, biće kao i svaka do sada, manje više slična. Isti prostor, oni jači i organizovaniji, opet na istom mestu, spremni, kvalitetni, neponovljivi. Još ako posluži vreme, biće zaista opet spektakularno. Ono što će biti različito, to će biti prezenatcije nekih novih projekata, vizija, poduhvata i tehnologija. Po ovim sitnicama, razlikuje su se MIPIM od MIPIM-a. Opet će biti kvalitetan konferencijski program. Opet Inovacioni Forum. Opet veliki broj koktela, “doručaka i ručkova”. Biče ovo prilika za neke da premijerno budu u Kanu, na Azurnoj obali na kraju zime i početkom proleća.  
A organozatori, REED MIDEM ponovo će pokušati da inkasiraju veći priohod, da plasiraju veći broj kvadrata i ulaznica, da privuku veći broj bitniji i značajnijih ljudi.
Pa da sačekamo da se ovaj događaj održi i da utvrdimo po čemo čemu ćemo ga pamtiti!