Finalni izveštaj sa EXPO REAL-a 2015, 5-7. oktobar, Minhen

image
Kao i do sada, svakog prvog ponedeljka u oktobru, u Minhenu, održava se Expo Real. Na savremenom prostoru minhenskog sajma, već nekoliko godina unazad u 6 hala na skoro 70.000m2 bruto prostora, pod krovovima hala A1 i A2, B1 i B2 i C1 i C2, okupljaju se profesionalci koji izlažu i posećuju ovu prestižnu manifestaciju. Kao i u prethodnih nekoliko godina poseta redovno dostiže preko 36.000 učesnika, oko 19.000 posetilaca i skoro isto toliko predstavnika izlagačkih kompanija kojih je obično manje od 1700 izlagača.


Konkretno ove godine, osamnaesti put za redom (premijera održana 1998. godine) u svim pomenutim kategorijama, postignuti su bolji rezultati nego prošle godine. Dakle za 2015. brojke su sledeće: 37857 učesnika (2014: 36893) iz 74 zemlje sveta, od čega je bilo 18985 posetilaca (2014: 18716) i 18872 (2014: 18177) predstavnika izlagačkih kompanija. Odnos posete iz Nemačke i iz inostranstva je bio u razmeri 72% iz Nemačke i 28% iz ostalih zemalja sveta. U prvih 10 zemalja odakle su dolazili posetioci respektivno spisak izgleda posle Nemačke koja je naravno ubedljivo prva, ovako: Velika Britanija, Holandija, Austrija, Švajcarska, Poljska, Francuska, Češka Republika, Sjedinjene Američke Države, Luksemburg i Španija.


Ukupo izlagačkih komapnija je bilo 1707 prema 1655 iz 2014. iz 33 zemlje sveta. Odnos nemačkih i stranih kompanija podrazumeva odnos od 77% izlagača iz Nemačke a 23% iz ostalih zemalja sveta. Što se tiče izlagača, rang lista izlagača prvih deset zemalja u odnosu na posetioce je sledeća: Nemačka naravno prva, Austrija, Holandija, Švajcarska Poljska, Velika Britanija, Rumunija, Luksemburg, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Ruska Federacija.



Svi pokazatelji su bili dobri za najavu uspešnih održavanja poslovnih razgovora na Expo Real-u. Sektor nekretnina je po svemu sudeći u dobrom stanju a srednjoročni izgledi daljeg oporavka, ipak izgledaju pozitivno bez obzira na sadašnje stanje u celoj Evropi.

 

 

SEE tržište i panel o tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije


Tradicionlano i ove godine održano je 5 konferencijskih programa koji su paralelno trajali sva tri dana ovogodišnjeg EXPO Real događaja. Želimo ovom prilikom da posebno istaknemo u okviru „Investment Location Forum“-a održavanje panela na kome se prikazalo SEE tržište. A u okviru njega posebno tržišta Srbije, Hrvatske i Slovenije. U utorak 6. oktobra sa početkom u 12 sati u hali A1 na poziciji 040 pred 142 slušaoca ovog panela na 200 mogućih sedenja, Heimo Rollett urednik web portala Immobranche-a (www.immobranche.at) iz Beča, moderirao je pedestominutnu diskusiju. Govonici su bili: Jovica Jakovac generalni direktor, Grupa Real Estate Asset Management, NLB Banka Slovenija, Clemens Schranz, Managing Direktor SEE, Soravia Grupa, Srbija, Friedrich Wachernig, član Upravnog Odbora, S Immo AG Austrija i Patrick Zehetmayr, zamenika direktora Komercijalnog sektora nekretnina u Erste Grupi Austrija.



Gdin Rollett je kvalitetno vodio i usmeravao diskusiju, ali se ipak stekao utisak da su, sem predstavnika iz Slovenije, svi ostali govornici bili prekokvalifikovani za ovaj razgovor. Odnosno, njihove sadašnje pozicije su toliko visoko da mala tržišta nekretnina kakva su tržišta Srbije, Hrvatske i Slovenije, sa tog mesta se jako teško i nejasno vide, a još teže o njima kompetentno raspravlja. Organizatore u svakom slučaju treba pohvaliti za svrstavanje ove teme u zvaničan program, kao i sam kvalitet govornika, mada je bilo vidno da su česta pitanja iz publike u pojedinim trenucima, modelovala ovaj panel umesto moderatora.
  
Kao generalni zaključak i opšti utisak sa ovog panela, nameće se činjenica da je tržište Srbije već sada identifikovano kao sledeće koje će imati veliki skok u investiranju, povećanu tražnju i tržište na kojem će se izvesno povećati i potrošnja. Tržišta Hrvatske i Slovenije pak odavno su zasićena i u padu i realno gledajući, u najboljem slučaju mogu samo zadržati konstantnu padajucu tendenciju rasta po pitanju tražnje.
 
Intresantno je napomenuti da je samo Slovenija imala svoj samostalan štand a da Srbija i Hrvatska ove godine nisu samostalno nastupili.
  
 
Srbija na EXPO REAL-u 2015. godine



 
Ne možemo se opet pohvaliti da je Srbija samostalno i pod prepoznatljivim imenom imala svoj štand. Doduše u okviru grupnog štanda u hali A1 na poziciji 110 pod nazivom  Centralna Evropa, negde u sredini, između Wolf Theiss-a i Mađarske agencije za promociju investicija, bio je pozicioniran štand VIP-a iz Novog Sada i Regionalne razvojne agencije Banat. Kako to obično biva na ovakvim manifestacijama „mali“ se baš ne vide ako nisu samostalno nastupili. Još pogotovo imajući u vidu da su vam komšije oko vas renomirane kompanije kao što su pomenuti advokati Wolf Theiss i Leitner Leitner iz Beča, časopisi i magazini Die Presse i Immobilien Magazin iz Beča takođe, WARIMPEX Finanz, uprava Grada Beča, WISAG Facility Management, Otto Immobilien i još mnogo njih pored navedenih.

 

Ali na neki način, zadržan je kontinuitet pojavljivanja imena Srbije na ovaj način, kao što se na samostalnom štandu ImmoFinanza, na geografskoj karti Evrope teritorija Srbije obojila bojom koja znači da se na njoj upravo realizuju poslovne operacije ove prestižne komapnije. Takođe na štandu  P3 Logistic iz Češke Republike na njihovom video bimu je s vremena na vreme prikazivana lokacija od 50ha u Inđiji. I ona čeka svoj red za početak investiranja i gradnje savremenog logističkog centra.
 
Teško je inače komentarisati veličinu i broj posete profesionalaca iz Srbije na EXPO REALu kada Srbija nema svoj izložbeni punkt. Ali ako se uđe u zvaničnu bazu posetilaca i ako se sagleda prisustvo predstavnika profesionalaca iz Srbije, koji su po zaduženju radeći za renomirane kompanije koje su izlagale, morali da budu prisutni, onda bi najverovatni cifra od 30-35 prisutnih iz Srbije, bio prihvatljiv podatak o broju posete iz Srbije.
 

  
EXPO REAL 2015 i REBEC 2016
 
Kao i u prethodne tri godine, predstavnici REBEC-a i REMIX video produkcije su bili zapaženi kao vrlo aktivni učesnici ovogodišnjeg EXPO REAL-a. Snimljen je ceo SEE panel i njegovo reemitovanje se uskoro očekuje. Takođe snimljeno je mnoštvo intervjua. Već je potvrđen dolazak mnogih govornika na konferencijski deo REBEC 2016. kao što je nagovešteno da će u izlagačkom delu REBEC-a 2016. nastupiti i jedna FM kompanija iz Nemačke.
 
Postignut je dogovor o međusobnoj saradnji sa Andreasom Schiller-om i SPH Newsletter-om, EuropaProperty je kao i do sada potvrdila dinamiku i obim pisanja o Srbiji, a od MIPIM-a 2016. do samog početka REBEC 2016. u redovnim mesečnim objavama, prenosiće se novosti od strane organizatora. Pored toga FIABCI, Palmer Capital i DB Consulting su takođe potvrdili dolazak na REBEC 2016. 
 

 
Na kraju kao i uvek, treba već najaviti održavanje sledećeg EXPO Real sajma.
Za sledeću godinu ponovno okupljanje u Minhenu je najavljeno za termin od 4-6. oktobra 2016
.    
 
Treba samo reći na kraju: vidimo se na Expo Real-u 2016!


 
Izvor:   AG Nekretnine / REMIX Produkcija