Expo Real, Minhen, 6-8 oktobar 2014.

image
U prohladno jutro prvog ponedeljka u oktobru 2014 od 9 sati ujutro, svoja vrata poslovnim posetiocima je otovorio Sajam u Minhenu. Ovoga puta, po sedamanesti put održava se Expo Real događaj, specijalizovan i posvećen profesionalcima koji se bave investiranjem u razvoj nekretnina.
 
Ove godine izlaže 1655 izlagača iz 34 zemlje sveta a konačan učinak posete znaćemo u sredu 8. oktobra oko 16 sati. U prvih deset zemalja iz kojih dolaze izlagači, naravno posle Nemačke na prvom mestu, slede respektivno Austrija, Holandija, Švajcarska, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Italija, Sjedinjene Američke Države, Luksemburg i Češka Republika.
Srbija je i ove godine zastupljena sa štandom. Doduše dosta skromnije imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, mada to ne treba da bude izgovor. Kada već SIEPA, VIP ili BEOLAND, do sada tradicionalni nosici predstavljanja investicionih mogućnosti Srbije nisu poveli priču o predstavljanju ove godine na Expo Real 2014, onda je Regionalna organizacija Banata zadužena za razvoj, okupila nekoliko opština koje zajednički nastupaju.Tako, na neki način i ovako „usko georgafski predstavljeno“, Srbija je uspela da zadrži kontinuitet nastupa, omogućavajući i dalje da se postignu povoljnosti kroz izlaganje i posetu, koje Expo Real sa sobom svake godine nosi.
Od bivših Ex Yu danas nezavisnih država, Makedonija i Crna Gora nisu uopšteprisutni. Bosanska FIPA, Slovenčaki JAPTI a danas „Invest in Slovenia“ i štand koji prikazuje turističke investicione mogućnosti Zadra i njegove okoline, pored Banata brane boje Ex Yu teritorija.

U naredna tri dana videćemo kako se Srbija tretira i vrednuje kao investiciona destinacija. Nadamo se da će sledeći Expo Real koji se naredne godine održava od 5-7. oktobra što se tiče Srbije, biti mnogo bolje zastupljen i još bolje predstavljen.
 
 
 
Izvor AG Nekretnine