Vladislav Lalić, Regionalnog Direktora razvoja za jugoistočnu Evropu

2019
image
Vladislav Lalić je svoju dugogodišnju karijeru u kompaniji ,,IKEA’’ započeo u Jugoslaviji 1991. godine, odmah po završetku studija. Njegova uspešna karijera u okviru samo jedne kompanije koja posluje na golobalnom nivou predstavlja redak primer u današnjem poslovnom svetu.

Pošto su planovi kompanije u ovom regionu zaustavljeni već 1992. godine zbog političke krize u bivšoj Jugoslaviji, svoj poslovni angažman nastavlja u Sloveniji a zatim u Rumuniji, gde provodi narednih 6 godina na različitim pozicijama u sektoru nabavke i razvijanja mreže dobavljača kompanije ,,IKEA’’.

Tokom 1998. godine preuzima poziciju Direktora nabavke za Tursku. Nakon toga 2001. godine postavljen je za Regionalnog Direktora nabavke za Tursku, Grcku, Egipat, Bliski istok i Centralnu Aziju, gde postavlja temelje daljem poslovnom razvoju kompanije „IKEA” u tom regionu, čije poslovanje danas prevazilazi pola milijarde evra.

Početkom 2006. godine preuzima poziciju Regionalnog Direktora nabavke za jugozapadnu Evropu, koja je uključivala nadležnost za Španiju, Portugaliju, Francusku, Belgiju i Veliku Britaniju. Uz kompletnu odgovornost za strategiju i  proces nabavke u ovom regionu, upravljao je i greenfield investicijom kompanije „IKEA” u izgradnji dve fabrike za proizvodnju nameštaja u Portugaliji ukupne vrednosti od preko 100 miliona evra.

Nakon što je kompanija „IKEA” donela stratešku odluku o povratku na ove prostore, početkom 2009. godine se vraća u Srbiju, gde na poziciji Regionalnog Direktora razvoja za jugoistočnu Evropu preuzima kompletnu odgovornost za proces investicija i razvoj kompanije „IKEA” u ovom regionu koji uključuju Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju i Ukrajinu.

Potpredsednik je Upravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC), Član je Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera (SAM), kao i Potpredsednik Odbora poverenika Međunarodne škole u Beogradu.

Uvršten je u  Oxford Enciklopediju uspešnih ljudi Srbije.