Toplica Spasojević, Predsednik, ITM Sistem

2018
image
Toplica Spasojević rođen je 1956. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Profesionalno iskustvo
Tokom svoje profesionalne karijere, u periodu 1981-1992. u Jugoslavija Commerce-u, bio je na različitim ključnim rukovodećim pozicijama, od upravnika odeljenja do direktora i predsednika Odbora. U periodu 1992-1993 bio je generalni direktor kompanije MTI London u Velikoj Britaniji i CEO Delta MTI Moskva u Rusiji od 1993. do 1997. godine. Početkom devedesetih godina, gospodin Spasojević je bio suosnivač kompanije ITM, gde je bio izvršni direktor, a od 1999. godine predsednik kompanije ITM Group. Kompanija ITM je brzo postala regionalni lider u distribuciji, logistici i proizvodnji. ITM je sarađivao sa svetski poznatim kompanijama i brendovima poput Sony-ja, Nike-a, Gillette-a, L'Oreal-a, GlakoSmithKline-a, Unilever-a, SCA-a, Tommi Hilfiger-a, Nokia-e, Bosch-a itd.
ITM je takođe značajan lider u proizvodnji uglja, čelika, petrohemijskih proizvoda, nabavci sirovina i oprema za pivarsku i prehrambenu industriju. Danas je predsednik ITM sistema, koji se sastoji od nekoliko kompanija iz oblasti distribucije, logistike, proizvodnje (prehrambenih i metalnih proizvoda). On je i predsednik kompanije Energoplan sistem, predstavnik kompanije Andritz hidro, najvećeg proizvođača opreme za hidroelektrane na svetu.

Društveno angažovanje
Danas je predsednik Odbora Superbrands Srbija, potpredsjednik savetodavnog odbora NALED-a, član Privredne komore Beograda, član Udruženja korporativnih direktora Srbije, član predsedništva Srpske asocijacije Ekonomisti, član Poslovnog kluba "Privrednik", član Upravnog odbora Generali osiguranja. Bio je predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije, potpredsednik Privredne komore Beograda, potpredsednik NALED-a, član Nacionalnog saveta za ekonomski razvoj Srbije, član Saveta za konkurentnost, predsednik Odbora Superbrands Srbija 2012/2013.
Bio je član Upravnog odbora Sportskog saveza i košarkaškog kluba "Crvena zvezda", predsjednik F.C. "Crvena Zvezda" i predsednik Upravnog odbora Srpske teniske asocijacije. Sada je član Upravnog odbora Golf kluba Beograd.

Nagrade
Za svoje napore, dobio je međunarodne nagrade za upravljanje od Sony-ja i Nike-a. nagrađen je 2006. godine nagradom "Biznismen godine godine" i nagradom "Biznismen decenije" 2011. godine od strane Kluba ekonomskih novinara Srbije, kao i "Businessman of the Iear" nagradom (Planet Business Avard) u 2011.

Dodatne informacije
Jezici: engleski i ruski