Jovan Mitrović, architekta, Izvršni direktor, Arhitektonski Studio LFG

2018
image
Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1980. Završio Poslediplomske Specijalističo-magistarske studije na Arhitektonskom Fakultetu U Beogradu 1988-1991 kurs „Stanovanje“, stekao zvanje Specijaliste. Završio Specijalističke studije u Portugaliji 1985/1986.
 
Profesionalni angažman usmeren je na projektovanje objekata iz oblasti kulture, poslovne i stambene objekte, rekonstrukciju i revitalizaciju nasleđa. Posebno interesovanje je usmereno na ekološku i ekonomsku održivost u arhitekturi, na odgovoran pristup ka prirodi i okruženju.
Autor je većeg broja realizovanih objekata, od kojih su najznačajniji: stambeni objekti u ulici Heroja Tepića, Brzakovoj i Lazarevačkoj ulici, kuća/atelje u Senjačkoj ulici, rekonstrukcija i revitalizacija Kule Nebojša i dela Priobalnog bedema, fiskulturna sala u okviru Prve obrenovačke osnovne Škole, porodična kuća na Voždovcu od recikliranih materijala pređašnjeg objekta.
 
Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim arhitektonsko- urbanističkim konkursima i priznanja u praksi među kojima su najzačajnija: četiri Grand-Prix Salona arhitekture, Nagrada Grada Beograda, Godišnja nagrade SAS-a, Borbina Nagrada za Arhitekturu, Nagrada Privredne komore grada Beograda, Nagrada Privredne komore Jugoslavije, Dve Godišnje nagrade Ranko Radović.

Realizacije, konkursi i projekti objavljeni su u stručnim monografijama i izlagani na velikom broju međunarodnih i domaćih izložbi, od kojih se mogu izdvojiti Beograd, Novi Sad, Venecija,Moskva, Seul, Prag, Barselona, Berlin, Beč. Jedini srpski arhitekta čiji je objekat iz Srbije publikovan u časopisu“ l'Architecture d'aujourd'hui”.
 
Na nedavno održanom konkursu sa međunarodnim žirijem za EKO centar Balkana na mestu nekadašnje Beobanke, odnosno ENERGOPROJEKTA na Zelenom Vencu, Jovan Mitrović sa svojim biroom „Arhitektonski studio LFG (living future green)“ ubedljivo dobija prvu nagradu ostavljajući konkurente daleko iza sebe.
 
Autor monografije „Arhitektonsko nasleđe HH veka u Srbiji Dom kulture Studentski grad „ (2014.)
Komesar Republike Srbije na 12 Bijenalu arhitekture u Veneciji, Predsednik Saveza Arhitekata Srbije u dva mandata.
 
Presednik Matične sekcije arhitekata-izvođača Inženjerske Komore Srbije – IKS u dva mandata.
 
Član izvršnog odbora sekcije Projektanata – Inženjerske komore Srbije i Skupštine IKS. Web : jovan.mitrovic.uk